Jabolka so najpomembnejše slovensko sadje, saj rastejo na skoraj vsakem vrtu. V slovenski prehrani so zelo popularna tako pri sladicah kot pri solatah, glavnih jedeh... Z njimi se srečamo v otroštvu in pravzaprav nas nikoli ne zapustijo. Ravno zaradi dostopnosti v vseh letnih časih morda nimajo (več) takšnega ugleda, kot si ga zaslužijo.

Jabolka, ki so v kulinariki zelo dobrodošla, so tudi zelo zdrava. Pomagajo pri mnogih zdravstvenih težavah, mnoge pa tudi preprečujejo. Koristna so za prebavo, so vir mnogih vitaminov, znižujejo pa tudi tlak in holesterol. Zdravniki ne govorijo zaman: jabolko na dan prežene zdravnika stran. Veliko vitaminov je predvsem v lupini, zato jabolk nikar ne lupite, če ni nujno potrebno.

Poznamo ogromno sort jabolk različnih barv in tekstur. V današnjem receptu lahko uporabite katero koli sorto.

Čeprav je v naslovu današnjega recepta omenjena karamela, je priprava pravzaprav zelo enostavna in ne vključuje priprave prave karamele, ki je lahko zapletena. Jabolka morate le narezati na kocke, jih zmehčati v ponvici, posladkati in nadgraditi s smetano. Pravo karameliziranje se zgodi šele v pečici, saj drobljenec pred vročino pečice koščke jabolk zaščiti, ti pa se stopijo v nebeško karamelo. Te mafine postrezite tople, da bo karamela še tekoča.

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

Sestavine za mafine: 125 g masla, 125 g rjavega sladkorja, 1 jajce, 125 g (polnozrnate pirine) moke, 1 žlička sode bikarbone, 1 ščepec soli, 1 žlička vaniljeve esence

Sestavine za jabolčno-karamelni nadev: 2 manjši jabolki, 10 g masla, 1 žlica belega sladkorja, 1/2 žličke cimeta, 1 žlička vaniljeve esence, 4 žlice sladke smetane

Sestavine za drobljenec: 1 žlica masla, 3 žlice moke, 2 žlici rjavega sladkorja

Priprava

Najprej pripravite maso za mafine. Moko presejte v skledo ter ji dodajte še sol in sodo bikarbono. V drugi posodi najprej zmešajte sladkor in stopljeno maslo, potem pa umešajte še jajce in vaniljevo esenco ter vse dobro zmešajte. V tekoče sestavine stresite še suhe in premešajte – premešajte le toliko, da dobite enotno zmes.

Jabolka narežite na koščke. V segreti ponvi stopite maslo in na njem začnite počasi pražiti jabolka. Ko se jabolka že malo zmehčajo, dodajte sladkor, cimet in vaniljevo esenco in premešajte. Jabolka mešajte še približno 5 minut, da se začnejo karamelizirati. Ko postanejo rjave barve, prilijte smetano in premešajte ter po malem kuhajte še minuto ali dve, da se smetana ukuha.

Pripravite še drobljenec. V posodici zmešajte sladkor, moko in maslo sobne temperature. Pregnetite kar s prsti, da dobite drobljeno testo.

V model za mafine položite papirnate košarice (lahko pa model le malenkost namastite z maslom). V modelčke enakomerno razdelite maso za mafine, na maso položite karamelizirana jabolka – poskusite jih zadržati na sredini, da se med peko ne bodo zažgala. Vsak kupček karameliziranih jabolk potresite z majhnim ščepcem soli. Tega koraka nikar ne izpustite, saj ravno sol zaokroži okus karamele. Na karamelizirana jabolka razdelite še drobljenec.

Mafine pecite približno 15 minut v pečici, ogreti na 180 °C. Pečeni so takrat, ko je zobotrebec, ki ga zapičite v rob mafina, suh. Pečene mafine pustite ohlajati v modelu. Ko se malenkost ohladijo, a so še topli, jih vzemite iz modela, jim previdno odstranite papirnate košarice in jih postrezite s toplim mlekom, čajem, kavo ali kakavom.