Pomembnosti tekme proti Oldenburgu v evropskem pokalu so se košarkarji Olimpije dobro zavedali, a so sinoči v Stožicah na parket spet prišli povsem brez energije. Na koncu so se prebudili in skoraj zrežirali velik preobrat, a v zadnjem napadu Zack Wright ni prišel do izdelanega meta. To je za Ljubljančane že šesti poraz na zadnjih sedmih tekmah.

Največ oči je bilo pred tekmo uprtih v slovenskega reprezentanta Klemna Prepeliča, ki je v dresu Olimpije v preteklosti odigral dve sezoni. Prav v vsaki, v kateri se je odpravil na tuje, pa se je v evropskem pokalu znašel v skupini z Ljubljančani. Tako je pred dvema letoma gostoval v Stožicah v dresu Banvita in dvorano zapustil s sklonjeno glavo, tokrat pa je z Oldenburgom prišel do zmage. Triindvajsetletni Bistričan je sicer že pred prihodom v slovensko prestolnico priznal, da to zanj ne bo navadna tekma, saj ga na Olimpijo vežejo posebna čustva. Dobro pozna igralce, saj je z Rupnikom, Hrovatom, Vučetićem in Mahkovicem še v lanski sezoni delil slačilnico, v reprezentanci pa se je pobliže spoznal še z Nikolićem, Lapornikom in Zagorcem. Zato je bil za trenerja Mladena Drijenčića še toliko bolj dragocen, saj je lahko razkril marsikatero značilnost vsakega od omenjenih posameznikov iz zmajevega gnezda, zlasti tiste negativne. Vezi z Olimpijo so pri Prepeliču globoke, kar je razkril tudi pristen objem s kondicijskim trenerjem Sašo Ogrizovićem pred začetkom ogrevanja. A po prvem sodnikovem metu so bila čustva potisnjena na stran, saj profesionalnost od njega zahteva, da brani barve svojega delodajalca.

Slovenski reprezentant, ki si je ob polčasu z zanimanjem ogledoval spektakularni nastop plesalke na drogu, sicer ni bil tisti, ki je v prvem delu Ljubljančanom povzročal posebne preglavice. To sta bila Brian Qvale in Vaughn Duggins, za katera igralci v zeleno-belih dresih enostavno niso našli pravega orožja. V prvih dvajsetih minutah sta skupaj dosegla 30 od Oldenburgovih 43 točk, zato je bil med glavnim odmorom poudarek trenerja Potočnika zagotovo na strategiji ustavljanja razigranih Američanov. Ob tem pa tudi na večji energiji v igri, ki je močno primanjkovala, celo do te mere, da so morali igralci ob gledališkem vzdušju na svoj račun poslušati še marsikatero pikro kritiko nezadovoljnih gledalcev.

»Marjan Pušnik!« so na začetku drugega polčasa Green Dragons pozdravljali Olimpijinega nogometnega trenerja na tribuni v Stožicah, ki košarkarskim kolegom ni prinesel sreče. Tudi v nadaljevanju namreč igre niso uspeli dvigniti na višjo raven, zato so tudi po zaslugi treh zaporednih Prepeličevih trojk v zadnji četrtini zasluženo še tretjič klonili v evropskem pokalu kljub jurišu v zadnjih minutah.

»Igramo v krču, obramba ni prva. Igrati začnemo šele, ko smo v zaostanku. Očitno gre za blokado. Ne vem, zakaj se nam to dogaja,« je bil razočaran trener Gašper Potočnik.

Preostali tekmi 5. kroga v skupini A: Nanterre – Bonn 101:78 (Campbell 21; Madrich 16), Trento – Bilbao 75:80, vrstni red: Trento, Bilbao in Nanterre po 3-2, Olimpija, Oldenburg in Bonn po 2-3.