Čeprav se je ljubljansko sodišče včeraj zavilo v molk, so nam viri blizu sodišča in nazadnje tudi zagovornik obtoženca potrdili, da tožilstvo nekdanjemu zdravniku intenzivnega oddelka nevrološke klinike Ivanu Radanu očita šest umorov in ne več sedem, kot je bilo zapisano v policijski ovadbi. V grobem pa obtožbe po naših informacijah ostajajo enake, saj naj bi sodna preiskava potrdila tudi sume zlorabe uradnega položaja, neupravičenega slikovnega snemanja, omogočanja uživanja prepovedanih drog in drugih očitkov. V najpomembnejšem delu tožilstvo zatrjuje, da je Radan s smrtonosnimi odmerki anestetikov šestim na smrt bolnim pospešil umiranje, to pa naj bi naredil iz morilske sle.

Zahteva za podaljšanje pripora

Tožilstvo je po naših podatkih za Radana tudi zahtevalo podaljšanje pripora, ki se zdravniku izteče v sredo. Od aretacije do vložitve obtožnice je namreč osumljenec lahko priprt največ šest mesecev, Radana pa so ljubljanski kriminalisti aretirali in mu odvzeli prostost 18. maja. O priporu zaradi ponovitvene nevarnosti so že v fazi sodne preiskave odločali tudi vrhovni sodniki, ki so ocenili, da je zaradi teže očitkov in stopnje utemeljenosti suma pripor za Radana upravičen, čeprav so ga iz ljubljanskega kliničnega centra po izbruhu afere suspendirali in nato še odpustili. Kasneje je Radan, ki je sebi in drugim v treh letih predpisal več kot 1000 receptov (predvsem psihoaktivnih zdravil) in imel težave z odvisnostjo, sam vrnil zdravniško licenco, vendar tudi sprožil tožbo proti ljubljanskemu kliničnemu centru.

Obramba namreč že ves čas trdi, da je Radan le žrtveno jagnje neurejenih razmer na nevrološki kliniki, in da ga zdravstvo, policija, tožilstvo in sodstvo po krivici maltretirajo. Njegov odvetnik Milan Krstić je bil tudi včeraj prepričan, da bo dosegel odpravo pripora, »če bo le sodišče odločalo samostojno in ne zgolj sledilo tožilstvu«.

Brez ovadbe medicinske sestre

Po aretaciji in prvem sklopu ovadb so kriminalisti začeli preiskovati še eno sumljivo smrt Radanovega pacienta. Tudi v tem primeru naj bi zdravnik odredil visok odmerek anestetika, ki je pri na smrt bolnem pacientu pospešil umiranje. »Preiskava še vedno poteka,« so nam včeraj pojasnili na ljubljanski policijski upravi.

Je pa že končana preiskava, ki so jo kriminalisti uperili proti medicinski sestri, ki naj bi z upoštevanjem Radanovih navodil pripomogla pri smrti enega izmed pacientov. Kriminalisti so se odločili, da je kazensko ne ovadijo. »Lahko potrdimo, da je bila preiskava razširjena tudi na drugo zdravstveno osebje, vendar v predkazenskem postopku niso bili potrjeni elementi uradno pregonljivega kaznivega dejanja, o čemer smo s poročilom obvestili pristojno državno tožilstvo,« nam je potrdila predstavnica ljubljanske policijske uprave Nataša Pučko.