Javni zavod Lekarna Ljubljana namerava od svoje ustanoviteljice Mestne občine Ljubljana kupiti stavbo na Hradeckega 20, kjer je do začetka letošnjega leta Slovensko društvo Hospic oskrbovalo na smrt bolne. Z nakupom te stavbe bi Lekarna Ljubljana svojemu zavodu Ljubhospic trajno zagotovila prostore za izvajanje paliativne oskrbe, ki jo Mestna občina Ljubljana nujno potrebuje, so ocenili na občinskem oddelku za zdravje in socialno varstvo.

Odločitev gladko čez mestni svet

Da se bo v hišo hospica po odhodu Slovenskega društva Hospic najverjetneje vselil ravno Ljubhospic, je bilo jasno že nemudoma po tem, ko je Javni stanovanjski sklad kot upravljalec te nepremičnine društvu odpovedal najemno pogodbo iz leta 2010. Spomnimo, Javni stanovanjski sklad je pogodbo Slovenskemu društvu Hospic odpovedal, ker je izvedel, da društvo zaradi finančnih težav ne sprejema novih bolnikov, ki potrebujejo ustrezno oskrbo.

K predvidenemu nakupu bo svoje soglasje na seji 23. novembra moral dati tudi mestni svet. A glede na razmerja moči v mestnem svetu, kjer ima večino lista župana Zorana Jankovića skupaj s koalicijskima partnericama SD in DeSUS, gre pričakovati, da bo mestni svet Lekarni Ljubljana dovolil odkupiti stavbo. Lekarna Ljubljana bo občini morala zanjo odšteti nekaj manj kot 2,4 milijona evrov, kolikor je stavbo in pripadajoča zemljišča avgusta letos ocenil cenilec Srečko Veselič.

Lekarna Ljubljana bo stavbo oddala svojemu zavodu

Iz gradiva za mestne svetnike je razvidno, da bo Lekarna Ljubljana stavbo Ljubhospicu predala s sklenitvijo najemne pogodbe. Ob tem pa gradivo ne pojasnjuje, zakaj tudi Ljubhospic prostorov na Hradeckega cesti ne more najemati od Javnega stanovanjskega sklada oziroma mestne občine. Direktor Lekarne Ljubljana in Ljubhospica Marjan Sedej je v gradivu pojasnil le, da bi iskanje druge primerne nepremičnine in prilagoditev nove nepremičnine paliativni oskrbi bolnikov terjala večji časovni in finančni vložek. Objekt na Hradeckega 20 je Sedej ocenil kot optimalno rešitev za zagotovitev prostorov Ljubhospicu, ker je bil zgrajen prav z namenom zagotavljanja paliativne oskrbe.

Nakup te nepremičnine pa bo vsekakor ugodno vplival na občinski proračun, ki se bo tik pred koncem leta okrepil za skoraj 2,4 milijona evrov. Velja spomniti, da je Lekarna Ljubljana, ki med ljubljanskimi javnimi zavodi in podjetji zadnja leta ustvarja največ dobička, na podoben način že leta 2013 tik pred koncem leta napolnila občinski proračun. Takrat je Lekarna od občine odkupila svojo upravno stavbo na Komenskega ulici 11 ter tri lekarniške poslovalnice v Mostah, Dravljah in za Bežigradom, za katere je do takrat občini plačevala najemnino. Zanje je Lekarna Ljubljana odštela več kot 6,2 milijona evrov.