Luskavica je kronična, nenalezljiva in zelo boleča bolezen, ki močno omeji ali celo iznakazi bolnike. Obenem je tudi bolezen, ki jo ljudje hitro opazijo, a se zaradi nepoučenosti pogosto izogibajo druženju z bolniki, opozarjajo v Društvu psoriatikov Slovenije. Bolniki pogosto poskušajo svojo bolezen prikrivati, kar pa jim povzroča dodatne čustvene in fizične bolečine, razložijo v društvu in dodajo, da bolezen, s katero se po svetu sooča okoli 125 milijonov obolelih, močno krni bolnikovo kakovost življenja na vseh področjih. Tako na delovnem mestu kot v šoli, moteče pa vpliva tudi na vsakodnevne medsebojne odnose, komunikacijo, intimnost... Vse to namreč dodatno načenja samozavest bolnikov, se zavedajo v društvu, kjer si prizadevajo, da bi zato o tej bolezni čim bolj ozavestili tudi širše množice.

Ob svetovnem dnevu luskavice so tako v društvu psoriatikov tudi letos pripravili številne ozaveščevalne akcije po vsej Sloveniji, še ta mesec pa bo bolnikom na voljo tudi nova izobraževalna knjižica o sodobnem zdravljenju te bolezni, ki naj bi pri nas pestila več kot 35.000 obolelih.

Luskavico pogosto spremljajo pridružene bolezni

Bolezen se večinoma pojavi med 15. in 35. letom starosti in je med spoloma enakomerno porazdeljena. Najvidnejši znaki se pokažejo na koži, kjer nastajajo izbokla rdeča žarišča (lezije ali zaplate) s srebrno belo plastjo odmrlih celic – lusk. Kožne spremembe so lahko zelo raznolike, poleg najpogostejše z luskami prekrite pordele kože zlasti na komolcih, kolenih, ledvenem predelu in lasišču, lahko prizadene tudi nohte, kožo na podplatih in dlaneh ter v genitalnem predelu. Pogosto bolezen spremljajo še številna druga pridružena bolezenska stanja, kot so pogostejši pojav srčno-žilnih bolezni, metabolni sindrom, za katerega je značilna trebušna debelost, zvišan krvni tlak, zvišane krvne maščobe in inzulinska rezistenca. Nekatera pridružena stanja predstavljajo še posebej veliko tveganje za mlade. Tako ima 30-letni psoriatik denimo večje tveganje za pojav srčnega infarkta kot 60-letni.

Med pogosta povezana bolezenska stanja sodi tudi psoriatični artritis. To je kronična vnetna bolezen, ki lahko prizadene do 30 odstotkov bolnikov z luskavico. Ker bolezen zelo hitro napreduje, je ključno njeno zgodnje odkrivanje, diagnoza in zdravljenje, saj lahko v nasprotnem primeru povzroča psoriatični artritis trajne okvare sklepov ali celo invalidnost.

»Luskavico je treba čim prej odkriti in ustrezno zdraviti, zdravljenje brez možnosti dokončne ozdravitve pa zahteva celostno in poglobljena obravnavo psoriatika,« opozarjajo v društvu, kjer bolnikom in zdravnikom polagajo na srce, naj redno spremljajo, ali se pri njih že pojavljajo znaki tveganih pridruženih stanj. Še zlasti morajo biti pozorni na spremembe v sklepih in ob pojavu teh takoj ustrezno ukrepati.