Vizualno se serija xperia v zadnjih letih ni bistveno spremenila. Če bi zadnji model Z5 postavili vštric s starejšimi modeli, bi razen nekaterih podrobnosti težko opazili bistvene razlike. Kar po eni strani ni slabo, saj so telefoni privlačni in funkcionalni, po drugi strani pa se ne bi pritoževali nad kakšno novostjo.

No, zadnji model vseeno nekoliko izstopa. Na zadnji strani ohišja se je znebil steklene prevleke, ki jo je zamenjala brušena kovina. Ohišje se sedaj nekoliko bolje znajde v dlaneh, saj manj drsi. Dobrodošla novost so tudi posodobljene reže za priključke, kjer vse razen reže za kartico SD in SIM nimajo več nerodnih zamaškov, ki so preprečevali vdor vlage.

Med najopaznejšimi posodobitvami naprave je gumb za vklop. Ta je čisto na novo zasnovan in je hkrati tudi čitalnik prstnega odtisa, ki deluje, kakor je treba.

Zaslon xperie Z5 meri udobnih 5,2 palca in ohranja HD-ločljivost prejšnjega modela 1,080 x 1,920 točk. Nekateri menijo, da je to nekoliko neobičajno glede na to, da glavni konkurenti ta čas stavijo na dvojno ločljivost 2k. Vendar Sony očitno računa, da bo na tak način dosegel večji pomp pri modelu xperia Z5 premium, ki kmalu pride na police. Ta bo imel namreč vgrajen zaslon s štirikratno ločljivostjo HD – 4k.

Z5 se je navzela tudi naziva Bondov telefon, saj jo promovirajo skupaj z zadnjim delom spectre, čeprav je v filmu samem nismo zasledili. Po pisanju tujih medijev naj bi se Daniel Craig aprila precej zmrdoval, ko so mu kot Bondov telefon ponudili prejšnji model xperie. Bond uporablja samo najboljše stvari, zato ta telefon ni prišel v poštev, vsaj tako so pisali. Bitki za vključevanje produktov se je takrat pridružil tudi Samsung, ki naj bi za uporabo njihovih naprav obljubljal 50 milijonov ameriških dolarjev. Naposled je Craiga očitno le prepričala nova xperia oziroma zadostna vsota denarja.

Kaj je najpomembnejše

Sonyjev mobilnik deluje zelo dobro, tudi sodi v višji plačilni razred. Osnovna uporaba je torej večinoma brezhibna, najobčutljivejše mogoče zmoti minimalna zakasnitev pri odzivnosti zaslona.

Delovanje naprave podpirata dva štirijedrna procesorja, kar skupaj s 3 GB rama zagotavlja nemoteno večopravilnost in druge zahtevnejše procese. Smo pa pri tem opazili precejšnje pregrevanje naprave.

Kot vedno nas je pri tej seriji navdušila vodoodpornost, ki resnično razbremeni uporabnika v situacijah, ko bi nas sicer skrbelo za preživetje elektronike. Vseeno pri Sonyju izpostavljajo, da s tem ni dobro pretiravati.

Kot dobro plat naprave gre izpostaviti podporo za kartico microSD velikosti do 200 GB, kar je med mobilnimi telefoni redkost. Dodaten prostor za shranjevanje pa je dandanes osnovna potreba, še posebno če imamo na napravi kamero, ki zajema videoposnetke v ločljivosti 4k.

Kamera je ena glavnih odlik xperie. V prvi vrsti ponuja ogromno aplikacij za zajemanje najrazličnejših načinov posnetkov. Zajema sicer v ločljivosti 23 MP, vendar ločljivost ni glavni razlog, da kamera deluje dobro. Pri Z5 igra glavno vlogo samodejno ostrenje. To naj bi izostrilo posnetek v pičle 0,03 sekunde.

Sicer pa kamera pri ločljivosti 1,080 lahko zajema posnetke s 60 sličicami na sekundo (fps), pri ločljivosti 720p pa s 120 fps. Ali je boljša kot pri čislanem iphonu 6S ali Samsungovem galaxy S6? Glede na spodaj videne zajete posnetke ni.

Zajete fotografije

Pohvale si zasluži baterija. Pri Sonyju oglašujejo, da bo brez težav zdržala 2 dneva običajnih opravil in temu lahko pritrdimo.

Glavni konkurenti?

Za Z5 je treba odšteti približno 800 evrov. To je precej denarja, vendar z nakupom xperie gotovo ne zgrešite. Če pa si želite še nekoliko bolj prefinjen in super hitro delujoč mobilnik, potem pa je treba odšteti še dodatnih 200 evrov. Toliko namreč staneta trenutno kraljujoča Samsungov galaxy S6 edge ali pa iphone 6S. Cenejši LG G4 pa je denimo za približno 600 evrov prav tako še vedno dobra kupčija. Komur pa ni nelagodno za ponudbo pobrskati še drugod na spletu, ne le pri naših operaterjih, lahko hitro najde ugodnejše, a kljub temu dobre rešitve pri kitajskih Huawei in One Plus 2.