»Slovenija bo začela v naslednjih dneh na meji s Hrvaško v omejenem obsegu postavljati začasne tehnične ovire, tudi ograje, če bo treba.« Tako je premier Miro Cerar včeraj objavil ponedeljkov sklep slovenske vlade. Kdaj bo Slovenija začela postavljati ograjo, kje točno jo bo postavila, od kod smo jo uvozili, koliko je stala in podobno, premier včeraj ni želel pojasniti.

Medtem ko je bil predsednik vlade redkobeseden, je začetek postavljanja ograj za STA potrdil završki župan Miran Vuk. 1,8 metra visoke ograje naj bi začeli postavljati danes zjutraj, postavljali jih bodo v več občinah hkrati, najprej tam, kjer je teren najbolj prehoden, hriboviti deli pa pridejo na vrsto nekoliko pozneje, je pojasnil. V završki občini bo tako po njegovih besedah najprej na vrsti del ob Dravi med njihovo in občino Gorišnica ob zeleni meji. Ograde naj bi danes predvidoma začeli postavljati tudi v brežiški občini.

Ker je slovenska meja s Hrvaško zelo razgibana, tako z vodotoki kot s hribovjem, se postavlja vprašanje, kje točno nameravajo ograjo postaviti. Po naših informacijah naj bi pregrada na mikrolokacijah sledila predvsem danostim terena (poljem, gozdovom, rekam), glede na stanje na terenu pa jo bo mogoče tudi prilagajati. Postavljali naj bi jo predvsem pripadniki Slovenske vojske, delno pa tudi zunanji izvajalci. Ograjo naj bi postavili predvsem na tistih točkah, kjer so migranti prehajali čez zeleno mejo.

Zaveze mini vrha v Bruslju se očitno ne uresničujejo

Cerar je poudaril, da bo meja med Slovenijo in Hrvaško ostala odprta ter da je izključni namen tehničnih ovir preprečiti razpršeno prihajanje beguncev v našo državo oziroma njihovo usmerjanje na vstopne točke. Kot razlog, zakaj se je vlada odločila za tako drastičen ukrep, je premier Cerar nenehno poudarjal njeno odgovornost, da ne pride do humanitarne katastrofe na našem ozemlju. Na poti proti Sloveniji je namreč približno 30.000 beguncev, število migrantov, ki prihajajo v Grčijo, se ne zmanjšuje, zaveze mini vrha v Bruslju za varovanje zunanje meje EU se torej ne uresničujejo. Po verodostojnih informacijah predstavnikov avstrijske države bo namreč po Cerarjevih besedah naša severna soseda v prihodnje pripravljena sprejemati le 6000 beguncev na dan, podoben kriterij pa se uvaja tudi na meji med Avstrijo in Nemčijo.

Ukrepe bi lahko še stopnjevali

»K nam pride povprečno 7000 migrantov na dan. Če Avstrija in Nemčija na primer zapreta meje, je lahko v nekaj tednih v Sloveniji okoli 100.000 beguncev. Če ne moremo zagotoviti ustreznih bivalnih pogojev, hrane, vode, medicinske oskrbe..., lahko pride do hudih posledic. Preprečiti moramo humanitarno katastrofo in hkrati zagotoviti normalno delovanje države in varnost državljanov,« je včeraj pred bližajočimi se nižjimi temperaturami in slabšim vremenom poudarjal Cerar.

Če bo torej treba, bo naša država ukrepe še stopnjevala. Slovenija bo namreč po premierjevi napovedi sprejela toliko beguncev, kolikor jih bo lahko oskrbela in jim omogočila nadaljevanje poti v Avstrijo oziroma Nemčijo. »S Hrvaško nam ni uspelo doseči dogovora o maksimalnem številu dnevnih prehodov beguncev. Če bo k nam prišlo 2000 beguncev več na dan, to ne bo predstavljalo težave. Želimo le, da na meje ne bi prišlo dvojno število beguncev, ki bi potem nenadzorovano vstopali v državo čez zeleno mejo,« je pojasnil vladni vir. Slovenija naj bi bila sicer v prihajajočih zimskih razmerah dnevno sposobna oskrbeti do 9000 beguncev, ki bi vstopili v državo ali že bili v njej.

Cerar je zagotovil, da vse poteka po zakonih in da bodo ovire postavljali v skladu z vsemi standardi. Pa tudi da bodo še kako pozorni na dejstvo, da o meji med Slovenijo in Hrvaško poteka arbitražni postopek. »Izogibali se bomo vsakemu ravnanju, ki bi prejudiciralo mejno vprašanje, prav tako bomo storili vse, da ne bi dali razloga za kakršno koli napetost med državama,« je poudaril Cerar.

O postavljanju tehničnih ovir na meji s Hrvaško je Slovenija obvestila arbitražni tribunal v Haagu, da ne bi prišlo do napačnega razumevanja, zakaj prihaja do njihovega postavljanja. Prav tako je Slovenija arbitražni tribunal obvestila, da še naprej podpiramo arbitražni postopek in pričakujemo zaključek postopka z določitvijo poteka meje.

Avtonomna odločitev Slovenije

Predsednik vlade je včeraj tudi zatrdil, da postavljanja tehničnih ovir na južni meji Sloveniji ni narekovala nobena druga država in nobena od evropskih institucij. So pa vladni predstavniki o tej odločitvi že začeli intenzivno obveščati svoje kolege iz sosednjih in drugih držav, tudi predstavnike EU. Cerar je o ukrepu po telefonu že obvestil hrvaškega kolega Zorana Milanovića. Kot je dejal, sta se strinjala o tem, da postavitev ograj pomeni signal, da se z varovanjem schengenske meje misli resno. Hrvaški premier pa naj bi mu zagotovil, da bo Cerarjeve informacije upošteval. Hrvaška je včeraj sporočila zgolj, da bo vlada uveljavila vse potrebne ukrepe za zavarovanje hrvaških državnih interesov.