Ljubljansko tožilstvo je po naših informacijah včeraj vložilo obtožnico zoper osumljenega nekdanjega zdravnika nevrološke klinike Ivana Radana, ki naj bi več na smrt bolnim pacientom s smrtonosnimi odmerki anestetikov na lastno pest skrajšal življenje. Kot smo neuradno izvedeli iz virov blizu sodstva, naj bi tožilstvo bolj kot ne sledilo policijski ovadbi, ki je Radanu očitala več kaznivih dejanj: od sedmih umorov pacientov iz morilske sle do zlorabe uradnih pravic, neupravičenega slikovnega snemanja, ponarejanja listin in omogočanja uživanja drog. Obtožnica naj bi bila le za odtenek milejša od prvotnih očitkov, ki so jih kriminalisti ugotovili v preiskavi, tožilstvo pa najverjetneje v njej zahteva tudi podaljšanje pripora.

Sodeloval je klinični psiholog

Uradnega odgovora ljubljanskega tožilstva in sodišča včeraj nismo dočakali, Radanov odvetnik Milan Krstić pa nam je potrdil, da je v vložišču sodišča obtožnico videl, a je uradno še ni prejel.

Sodna preiskava, ki je tajna, je bila po naših neuradnih informacijah dolgotrajna in naporna. Zaslišali naj bi več kot sto prič, tudi duhovnika, ki je pričal, kako je Radan v enem od primerov skupaj s svojci jokal ob postelji umirajočega. Po drugi strani pa naj bi preiskava obtoženega zdravnika, ki je nekatere izmed umirajočih pacientov tudi brez potrebe in dovoljenj fotografiral, potrdila težave, ki jih je imel Radan z odvisnostjo od psihoaktivnih zdravil, s katerimi je zalagal tudi druge. O Radanovi osebnosti naj bi dokaj obremenilno mnenje izdelal tudi klinični psiholog. V preiskavi so se v tem kontekstu dotikali tudi zelo osebnih stvari, celo Radanovega odnosa z ženo in njegove spolne usmerjenosti.

Odvetnik Krstić nam je včeraj dejal, da je še vedno prepričan o nedolžnosti svoje stranke, ki je po njegovem mnenju zgolj žrtev neurejenih razmer na nevrološki kliniki. Sodno preiskavo ocenjuje kot maltretiranje in celo napoveduje, da bo nekatere sodne izvedence morda prijavil zdravniški zbornici, ker niso dobro opravili svojega dela: »Pacienti umirajo zato, ker je Radan v priporu.«

Že 1022 receptov dovolj za pripor

Če so podrobnosti iz ovadbe in obtožnice zaradi tajnosti postopka v tem trenutku še neuradne, pa nam je uspelo najti odločitev vrhovnega sodišča o podaljšanju pripora Ivanu Radanu zaradi ponovitvene nevarnosti. V anonimizirani obliki je namreč objavljeno v sklopu sodne prakse.

Iz junijske odločitve vrhovnih sodnikov o zavrnitvi zahteve za varstvo zakonitosti zoper pripor je razvidno, da se je tričlanski senat strinjal z odločitvijo ljubljanskega okrožnega sodišča o teži očitkov zoper Radana. Senat je ocenil, da imajo do tedaj ugotovljene okoliščine pri sumu sedmih umorov iz morilske sle na bolniških posteljah dovolj veliko težo, da je pripor smiseln, čeprav je Radan tedaj že izgubil službo in ni imel več stikov z zdravniki – kasneje je tudi vrnil zdravniško licenco, ljubljanski klinični center pa toži zaradi odpovedi delovnega razmerja.

V sklepu vrhovnih sodnikov je zanimiva tudi odločitev, da bi bil pripor upravičen že zgolj zaradi ponovitvene nevarnosti zaradi omogočanja uživanja prepovedanih drog, ki je povezano z Radanovim neupravičenim in izjemno radodarnim predpisovanjem psihoaktivnih zdravil sebi in drugim. Kot je doslej pokazala preiskava, naj bi Radan v treh letih izdal kar 1022 receptov, od tega 425 receptov na svoje ime, preostale pa na imena ljudi, ki pri njem niso bili niti hospitalizirani niti ambulantno zdravljeni. Med drugim tudi ljubljanski kriminalistki, ki je kolegom na začetku celo zatajila tesne prijateljske stike z osumljenim zdravnikom.

Zlorabil zdravstvene kartice

Preiskava je še pokazala, da naj bi Radan zlorabil zdravstvene kartice treh pacientov, na katerih imena je izdal psihoaktivna zdravila, čeprav ti pacienti zdravil niso nikoli sami prevzeli niti zaužili. Po naših informacijah naj bi tem trem pacientom razložil, da njihove zdravstvene kartice potrebuje zato, da jih naroči na preiskave, a jih je nato izkoristil za dvig zdravil.

Več kot 1022 receptov je Radanu v treh letih uspelo napisati, čeprav je kot zdravnik na leto prejel le 30 posebnih receptov za osebno rabo, na intenzivnem oddelku pa zaradi narave bolezni pacientov receptov skorajda niso predpisovali. Radan je 27 receptov izdal celo po tem, ko so ga v ljubljanskem kliničnem centru odpustili, recepte pa naj bi še v času zaposlitve neupravičeno vzel na nevrološki kliniki.