»Tema novinarske konference bodo kadrovske spremembe in predstavitev zadnjega mozaika v sestavi ekipe v sezoni 2016/17,« je pisalo na vabilu celjskega kluba za včerajšnje druženje s predstavniki sedme sile v mestu ob Savinji. To, da je Miha Zarabec, ki mu pogodba s slovenskimi prvaki poteče ob koncu te sezone, še za dve leti podaljšal zvestobo z njimi, je pricurljalo v javnost že dan prej. Zato je bilo pričakovati, da bo klubsko vodstvo na novinarski konferenci predstavilo še kakšno zelo odmevno okrepitev, a od morebitne »bombe« ni bilo nič. In očitno tudi v prihodnje ne bo, kajti klub je priznal, da je igralski kader – čeprav je šele november – za naslednjo sezono z Zarabčevim avtogramom na pogodbi bolj ali manj sestavljen.

Za 24-letnega Zarabca, ki je v Celje prišel julija lani, naj bi se zanimali številni tuji klubi. A Trebanjec, ki ima zadnje tedne velike težave s stegensko mišico, priznava, da je imel nekaj ponudb iz nemške in francoske lige, a ne od najboljših klubov iz teh dveh najmočnejših lig na svetu. »Miha je bil še eno zadnjih odprtih vprašanj za prihodnost, z njim pa smo zdaj dobili češnjo na torti,« pravi direktor kluba Gregor Planteu, ki se mu je uspelo z večino igralcev dogovoriti za dolgoročnejše pogodbe, vsaj do leta 2018. Precej mladih igralcev imajo Celjani na posoji v drugih slovenskih klubih, v direktorjevi pisarni pa so ali bodo na obisku tudi trije igralci, ki jim pogodbe potečejo po tej sezoni: Šime Ivić, Jure Dobelšek in Marko Dujmovič.

Dujmovič naj bi bil začasna rešitev za kakovostno najbolj deficitaren položaj v celjski ekipi – levi zunanji igralec. Brazilski reprezentant Arthur Patrianova se je po sedemmesečni odsotnosti zaradi poškodbe kolena, operacije in rehabilitacije šele nedavno vrnil na igrišče, Gregor Potočnik, ki se je pred sezono vrnil s posoje v Trimu, a se zdaj spet vrača v Trebnje, še zdaleč ni na ustrezni kakovostni ravni, 27-letni litovski reprezentant Povilas Babarskas (prišel je iz avstrijskega Bregenza) pa – vsaj za zdaj – ne kaže pričakovanih iger. Nasprotno od odličnega celjskega dvojca Blažev: še ne 19-letnega Janca (pogodbo ima do leta 2019) in 21-letnega Blagotinška (do 2018), za katera se resno zanimajo najboljši in najbogatejši klubi v Evropi.

»Potočnik je srečen v Trebnjem, Babarskas močno niha, Dujmovič je padel z neba. Spet bo treba delati na novo, a še kakšnega odhoda ne izključujemo. Ne glede na število poškodovanih je preveč igralcev prej negativno kot pozitivno,« meni trener Branko Tamše, a vseeno upa, da bo lahko dobil še kakšno okrepitev. A to je povezano predvsem z denarjem in odločitvijo Heinekena, novega lastnika laške pivovarne, ki je generalni pokrovitelj kluba. Z njo ima celjski klub pogodbo do leta 2018, a to seveda še ne zagotavlja, da ne bo nizozemski Heineken v njej zapisanega zneska tudi spreminjal. Za zdaj za rokometni klub – čeprav je Heineken med glavnimi sponzorji nogometne lige prvakov – menda dobro kaže, a drugo največje pivovarsko podjetje na svetu, ki ima 115 pivovarn v 65 državah in ki je lani ustvarilo skoraj 20 milijard evrov prihodkov, lahko spremeni svojo rokometno strategijo. Mogoče bo kaj bolj jasno že po nedeljski tekmi lige prvakov proti Veszpremu v Zlatorogu, na katero naj bi prišli tudi predstavniki Heinekena. Toda to so napovedali že za dvoboj z Zagrebom, pa potem od obiska ni bilo nič.