Očitno ne mine leto, da se v Kranju ne bi zapletlo pri podeljevanju občinskih nagrad. Tokrat je to na lastni koži občutil Peter Colnar, nekdanji novinar in pisec več knjig, ki mu je komisija za priznanja že prižgala zeleno luč za nagrado mesta Kranj za leto 2015, za katero bi prejel tudi 5000 evrov. A nagrade ne bo dočakal, saj je še pred odločanjem na mestnem svetu mestni svetnik in ravnatelj kranjske gimnazije Franc Rozman opozoril na napake v postopku.

Colnarja sta namreč predlagala zakonca Rebolj in Milan Prah – torej trije občani, kar pa ni skladno s pravilnikom, ker mora biti med predlagatelji tudi pravna oseba, navadno kakšno društvo ali ustanova. »Komisija je res najprej dala zeleno luč nagrajencu, nato pa na podlagi opozorila svetnika Rozmana in po posredovanem pravnem mnenju občinske uprave umaknila predlog. Prav tako pa nismo upoštevali predloga za podelitev nagrade Galeriji Prešernovih nagrajencev, ki jo je predlagala kranjska gimnazija. Njim smo namenili plaketo, ker se nam je zdelo sporno, da bi denarno nagrado dobil proračunski uporabnik,« je dejal predsednik komisije za priznanja, svetnik Igor Velov.

Neuradno smo izvedeli, da odločitev komisije predvsem v primeru Galerije Prešernovih nagrajencev ni bila vsem všeč, vsekakor pa je celotna zgodba v Kranju dobila že kar mučen prizvok. Peter Colnar se je medtem z razpletom sprijaznil, čeprav se po drugi strani ne more otresti občutka, da je nekoga njegova kandidatura zmotila. »Štiri mesece je bilo časa, da predlagatelje opozorijo na proceduralno napako. Pozneje me je podprlo tudi Združenje novinarjev in publicistov, da bi bilo zadoščeno proceduri, a je bilo prepozno. Čudim se ravnatelju Rozmanu, ki kot intelektualec gotovo pozna moje delo.« Posebno težo njegovim izjavam daje še ocena Velova, da so pri pregledovanju nagrad in priznanj za nazaj našli tudi primere, ko nagrajencev niso predlagali v skladu s pravilnikom, a to ni nikogar motilo.