Do polovice vkopana v breg

Prisojno zemljišče se na severni strani naslanja na breg, na jugu pa so ga do lanskega hudega žledu ščitila mogočna drevesa. Zaradi nagnjenega terena je hiša do polovice vkopana v breg. Razporeditev pa je nenavadna samo na prvi pogled. Garaža si resda deli zgornjo etažo z otroškim traktom, spalnico, kopalnico in garderobo, a je zato vsa spodnja etaža prosta za bivanje z veliko začetnico.

Enega večjih izzivov za arhitekturni biro Gašperič, ki je pripravil projekt, je predstavljala naročnikova želja, da si želi glavni vhod neposredno v bivalni etaži, ki leži eno etažo pod nivojem dovozne ceste. Želja je bila več kot uslišana z dvonivojskim steklenim vhodom, dostopnim preko zunanjega stopnišča, ki je neposredno povezan tudi z garažo etažo višje.

Masivni podporni dvoetažni zid

S konstrukcijskega vidika objekt zaznamuje masivni dvoetažni zid, ki služi kot centralni podpornik strešne konstrukcije in tako inovativno razbremenjuje premostitev do 17 metrov širokih razpetin. Kompozicijo volumnov dopolnjuje skladno oblikovan servisni objekt, ki zaključuje intimno dvorišče.

Družinski dom, ki je bil po desetih mesecih del končan lani, je zgrajen v lesu in je nizkoenergijski. Za ogrevanje skrbi toplotna črpalka zemlja-voda, prezračevanje pa je urejeno z rekuperacijo. Hiša za več kot dva, kot jo je poimenoval arhitekt Matej Gašperič, se je uvrstila v izbor Odprtih hiš Slovenije.