Finančna uprava RS (Furs) bo z januarjem pravnim in fizičnim osebam z dejavnostjo začela vročati dokumente elektronsko, prek portala eDavki. Novost torej velja za več kot 150.000 pravnih oseb ter za več kot 98.000 fizičnih oseb z dejavnostjo. Furs zavezance poziva, naj preverijo oziroma uredijo podatke o svoji elektronski pošti, saj jih bodo o izdaji dokumenta obveščali na njihov elektronski naslov. To bodo počeli ne glede na to, ali morebiti za zavezanca računovodske storitve opravlja kdo drug.

Če so podjetja in podjetniki elektronski naslov že sporočili za namene eOpominjanja ali eVročanja, jim ga ni treba sporočati vnovič. Zavezanci za elektronsko vročanje dokumentov lahko določijo tudi svojega pooblaščenca. Novost elektronskega vročanja velja za okoli 400.000 dokumentov, ki jih pravnim osebam in fizičnim osebam z dejavnostjo na leto izdajo dacarji. Na elektronsko vročanje bodo prešli postopno. Novost bo veljala tudi za tiste fizične osebe, ki so prostovoljno vključene v sistem elektronskega vročanja dokumentov.

Nekateri dokumenti še naprej po pošti

Dokumente bodo elektronsko vročali skoraj 250.000 prejemnikom. Furs na leto sicer izda okoli 2,7 milijona upravnih aktov, vendar pa ta papirologija ne bo v celoti prešla na sistem elektronskega vročanja, saj je večinski del teh aktov izdan v postopkih, ki se vodijo pri fizičnih osebah.

Dokumente, za katere Furs še nima vzpostavljenega sistema elektronskega vročanja, bodo zavezanci še naprej prejemali po pošti v papirni obliki. Natančen seznam dokumentov, ki se bodo takoj po novem letu vročali zgolj elektronsko, bodo predstavili prihodnji mesec. »Elektronska vročitev se šteje za opravljeno z dnem, ko naslovnik v portalu eDavki prevzame dokument z elektronskim podpisom vročilnice. Če ga ne prevzame v 15 dneh, velja vročitev za opravljeno z dnem preteka tega roka,« poudarjajo v Fursu. suk