Ruska atletika se je znašla v najtežjih časih v svoji bogati zgodovini izjemnih uspehov. Na rovaš svojih dolgoletnih sistemskih grehov. Na obzorju je eden največjih športnih škandalov v zgodovini na področju sistematične uporabe dopinga. Vsaj takšnih razsežnosti, kakršno je bilo pred desetletji razkritje o sistematičnem jemanju dopinga med vzhodnonemškimi atleti in njegovih grozljivih posledicah na človeških organizmih. Neodvisna komisija se je skoraj leto dni ukvarjala s preiskavo dokumentarca, objavljenega na nemški televiziji ARD, ki je govoril o sistemski uporabi dopinga v ruski atletiki. Prvi mož neodvisne komisije Dick Pound je dejal, da so izsledki še precej hujši od pričakovanj. Omenjajo se številna podkupovanja okrog molčečnosti o uporabi dopinga, menjavi vzorcev in identitete, nadzora samega Kremlja…

Coe je bil v tem času podpredsednik Iaaf

V zadnjih letih je bil svetovni šport deležen številnih korupcijskih in dopinških afer. V ospredju svetovnih medijev so se znašle umazanije v Mednarodnem olimpijskem komiteju (Mok), Svetovni nogometni organizaciji (Fifa), v zadnjih mesecih pa so bile vse bolj glasne govorice o skorumpiranih poslih velikih razsežnosti v Svetovni atletski organizaciji (Iaaf). Da se v ruski atletiki dogaja marsikaj, smo se lahko v zadnjih letih prepričali med spremljanjem ruskih uspehov na največjih atletskih tekmovanjih. Ti so pred tremi leti blesteli na olimpijskih igrah v Londonu, predlani pa so bili na svetovnem prvenstvu v Moskvi najuspešnejši na svetu. Sledila je dopinška čistka, zaradi katere so letos na svetovnem prvenstvu v Pekingu ruski atleti osvojili vsega štiri kolajne (dve leti prej v Moskvi 17, leta 2011 v Južni Koreji pa kar 19).

Veliki izzivi so pred novim predsednikom IAAF lordom Sebastianom Coeom. Nekdanji šampion teka na srednje proge je dal vsem ruskim vpletenim organizacijam teden dni časa, da odgovorijo na obtožbe. V atletskem svetu je vse več somišljenikov, ki pravijo, da bi morali tudi prvemu možu Iaaf zastaviti marsikatero vprašanje na aktualno temo. Navsezadnje je bil Coe v času vladanja predhodnika, senegalskega mogotca Lamina Diacka, ki ga neodvisna preiskava bremeni številnih afer, podpredsednik krovne organizacije. »Strinjam se, da bi morali v preiskavi sodelovati vsi, ki so na kakršen koli način vpleteni v dogajanje v svetovni atletiki. Osebno se počutim zelo slabo in izigrano. Menim, da bi moral kdo tudi odgovarjati. Ne zgolj atleti,« je razburjen Jared Tallent, ki je na olimpijskih igrah v Londonu v hoji na 50 kilometrov osvojil srebrno kolajno. Avstralec je zaostal le za Rusom Sergejem Kirdjapkinom, enem od ruskih dopinških grešnikov, ki prestajajo kazen prepovedi zaradi dokazane uporabe dopinga. Na dopinškem testu so poleg Kirdjapkina v zadnjih letih padli Darja Piščalnikova (srebrna metalka diska iz Londona), Julija Zaripova (olimpijska zmagovalka v teku na 3000 m z zaprekami), tekmovalci v hitri hoji Jelena Lašmanova (olimpijska prvakinja iz Londona), Olga Kaniskina, Valerij Borčin (olimpijski prvak iz Pekinga)…

Rodčenkov: Trije bedaki, ki ne razumejo našega dela

Na obtožbe bodo morali poleg ruske atletske zveze odgovoriti tudi v Kremlju, saj so neodvisni strokovnjaki prepričani, da se tovrstne zlorabe v svetu športa ne bi mogle dogajati brez njihove vednosti. Kot bo tudi zanimivo prebrati, zakaj so tik pred razkritjem afere v laboratoriju v okolici Moskve, kjer so testirali vzorce ruskih športnikov, uničili 1417 dopinških vzorcev. Mednarodna protidopinška agencija (Wada) namreč zahteva, da se ruske atlete suspendira s seznama udeležencev na olimpijskih igrah prihodnje leto v Riu de Janeiru, peterici atletov in trenerjev pa določi dosmrtno prepoved nastopanja. Ti naj bi plačevali mastne denarje za molk o pozitivnih dopinških testih. Imena športnih kriminalcev niso razkrita, med njimi pa naj bi bili tudi olimpijska zmagovalka iz Londona v teku na 800 m Marija Savinova ter tretjeuvrščena na dva stadionska kroga Jekaterina Poistogova.

Rusi ne sedijo križem rok, temveč se ostro odzivajo na poročila in obtožbe. Danes je ruski športni minister Vitalij Mutko izjavil, da Wadi vsako leto plačujejo milijon ameriških dolarjev, da so investirali ogromno denarja v laboratorij ter da več ne ve, kaj morajo narediti, da bodo ravnali po pravilih. Vršilec dolžnosti predsednika ruske atletske zveze Vadim Zeličenok je prosil za podaljšanje roka na obtožbe iz poročila. Artem Pacev, pravni zastopnik ruske atletske zveze, pa pravi, da je ves kraval Wade posledica političnega ukaza. Pacev pravi, da če bi bile obtožbe utemeljene, bi rusko zvezo že zdavnaj suspendirali. Najostrejši je bil direktor moskovskega laboratorija Grigorij Rodčenkov, ki je izjavil, da v neodvisni komisiji sedijo trije bedaki, ki ne razumejo njihovega dela.