»Kako naj psa naučim, da ne skače po ljudeh?« je eno izmed najpogosteje zastavljenih vprašanj lastnikov psov. Zato bom v tokratnem članku pojasnila, kako se lotiti omenjene težave.

Preprečite možnost skakanja

Ljudje se večinoma lotijo učenja psa v določenem delu dneva. Pozabijo pa, da se pes uči tudi v vseh drugih trenutkih, takrat ima največkrat priložnost za učenje napačnih vzorcev. Kadar nekdo na primer pride na obisk, ima pes, ki je v stanovanju prosto spuščen, možnost skakati po njem. Takrat ga lastniki oštejejo, morda tudi fizično odstranijo. Mislijo, da ga učijo, naj ne skače po ljudeh. A težava je, da vsakič, ko pes skoči na obiskovalca, utrjuje svoje vedenje, ne glede na to, kaj lastniki naredijo v naslednjih trenutkih. Čeprav ga lastnik ogovori s svarečim glasom, mu kljub vsemu namenja neko pozornost. Psu se to zdi zabavno, saj se mu prej ni dogajalo nič zanimivega, zdaj pa se lastnik aktivno ukvarja z njim.

Pes naj bo zunaj vedno na povodcu

Zato svetujem, da psu preprečite, da bi sploh dobil možnost skočiti na človeka. Preventivno poskrbite za primerno omejitev. Lahko je v boksu, na privezu, za ograjo – v neki fizični omejitvi, ki mu onemogoča skakanje po ljudeh. Na tak način se ne bo mogel naučiti in utrjevati napačnega vedenja. Ko bodo prišli obiskovalci, nikakor ne bo mogel do njih, zato ne bo poskušal skakati. Čez čas, ko se bo v stanovanju izmenjalo precej obiskovalcev, se bo pes naučil, da takšni prihodi zanj niso pomembni. Tujci niso prišli k njemu in zato lahko ostane miren, na svojem prostoru. Preventivo je treba izvajati povsod, tudi zunaj. Pes naj bo vselej na povodcu. Razmišljajte vnaprej: če se nekdo približuje, psu skrajšajte povodec in mu onemogočite skakanje. Zadeva je preprosta: v takem položaju ne bo imel možnosti skočiti in zato tudi ne bo skočil. Tako se tudi ne bo mogel naučiti skakati po mimoidočih.

Pomembno je, da vsi družinski člani uporabljajo enak pristop. Mati na primer psa dosledno zapira v boks, ko pa pride domov hči s svojimi prijateljicami, ga spustijo, da lahko skače po njih – ko je pa tako »luštkan« in ga bodo samo pogledale. Ne popuščajte niti takrat, ko pride na obisk prijatelj, ki obožuje pse in ga »skakanje ne moti«.

Šele kasneje, ko pes nekaj mesecev na tak način »snema« okolico, lahko preidemo na naslednji del učenja.

Na začetku nagrada s hrano, pozneje z božanjem

Pes še vedno ostaja pod delnim nadzorom in je ob prihodu obiskovalca zaprt. Čez nekaj časa psa lastnik povabi iz boksa in ga nauči, na kakšen način lahko spozna obiskovalca. Med učenjem naj bo pes na povodcu za primer, če bi slučajno poskušal skočiti. Če pa se vede primerno in je umirjen, naj bo nagrajen, na primer s hrano.

V naslednji fazi psa vzemite s seboj, ko greste odpret vrata. Pes naj bo še vedno na povodcu, ki vam omogoča popoln nadzor. Preden odprete vrata, naj se usede, pri vratih ga nagradite za nadomestno vedenje. Namesto skakanja se bo torej pes naučil, da se mu bolj splača sedeti. Na začetku naj bo nagrajen s hrano, kasneje pa lahko tudi z obiskovalčevim božanjem. A poskrbite, da bo božanje potekalo po vaših navodilih, torej samo takrat, ko je pes umirjen in sedi. Tako bo pes vedenje utrdil in ga z veseljem opravljal. Posledično se bo pes, ko bo najbolj vesel in vzhičen, usedel in čakal, da ga obiskovalec poboža.

Zapomnite si: psi skačejo po ljudeh iz enega razloga – ker imajo možnost, da to počnejo.

Alfakan Telefon: 070 853 113

E-pošta: info@alfakan.si

www.alfakan.si

www.facebook.com/alfakan.slo

instagram: #alfakan