Zaradi nerazumljivega vztrajanja ministrstva za izobraževanje bo 20 študentov, ki prebivajo v študentskem domu, vsaj začasno ostalo brez strehe nad glavo. V ministrstvu jim je namreč uspelo najti rešitev za 228 študentov, ki so zaradi zaključka prve stopnje študija in vpisa na drugo za kratek čas izgubili status študenta in s tem pravico do bivanja v študentskem domu, na tiste, ki so zamenjali smer magistrskega študija, pa so očitno pozabili.

Za vse je kriv večji nadzor nad podatki o študentih in njihovem statusu, ki ga omogoča elektronska evidenca eVŠ, pojasnjujejo v Študentskih domovih Ljubljana (ŠDL). Brez tega najbrž pristojni sploh ne bi vedeli, da so omenjeni študenti za nekaj dni izgubili status in morajo namesto podaljšanja bivanja v domu znova kandidirati za to pravico kot novinci. Po medijskem pogromu so se vpletene strani sestale in se dogovorile, da situacijo rešijo s spremembo akta o ustanovitvi in statuta študentskih domov. Študenti, ki izpolnjujejo pogoje za subvencionirano bivanje, naj bi tako ostali v svojih sobah po nastanitvenih cenah brez subvencije, dokler ne bi s ŠDL sklenili nove nastanitvene pogodbe za subvencionirano bivanje.

»Na tak način je bila rešena situacija 228 študentk in študentov iz študentskih domov v Ljubljani, ki so bili na prehodu s prve na drugo ter z druge na tretjo stopnjo in katerih nastanitev je bila za študijsko leto 2015/2016 negotova, žal pa za 20 študentov, ki so zamenjali program, ministrstvo ni našlo rešitve,« so zapisali v ŠDL, ki ga vodi Mojca Škrinjar. Zakaj ukrepa niso razširili tudi na tiste študente, ki so spremenili smer magistrskega študija, nam pri ministrstvu niso pojasnili.

Sredi študijskega leta v osmih dneh

To pomeni, da se bodo morali ti podiplomski študentje izseliti ne glede na to, ali izpolnjujejo pogoje za (nadaljnje) subvencionirano bivanje v domu ali ne, nato pa bodo uvrščeni na čakalno listo za (ponovno) vselitev. Ker pa prepis prinese tudi precej manj točk od napredovanja, bodo najbrž precej zdrsnili na seznamu, zato bodo na vnovično vselitev morali dolgo čakati.

Večina je dobila odločbe konec minulega tedna, v njih pa piše, da se morajo izseliti v osmih dneh. »To je nezaslišano! Bili smo sveto prepričani, da je dogovor, o katerem nas uradno sicer sploh nihče ni obvestil, sklenjen tudi za tiste, ki smo se le prepisali. Potem pa sem v četrtek zvečer dobila odločbo! Sredi študijskega leta!« je ogorčena ena od študentk. »Ne gre le za vprašanje iskanja stanovanja v nekaj dneh, ampak tudi za vse dodatne stroške, ki jih nismo predvideli!« V ŠDL sicer pravijo, da bodo vsem prizadetim poskušali pomagati z informacijami o prostih mestih pri zasebnikih, ki naj bi še bila na voljo.

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so bili včeraj nekoliko začudeni nad takšnim razpletom. »Študent ima od prvega oktobra naprej še vedno študentski status ne glede na to, ali ponavlja ali pa se prepiše,« je opozorila Jelena Štrbac Nemec. Študenti, ki so se znašli v nenavadni situaciji, napovedujejo javni poziv ministrstvu, v skrajnem primeru pa tudi protestne akcije. bs