»Svoje delo smo opravili,« je po koncu sojenja Marku Jakliču in soobtoženim v zadevi Vzajemna dejal Jože Levašič iz specializiranega državnega tožilstva. Čeprav o obtožbi Saše Bergerja in Franca Henigmana tudi sam ni povsem prepričan, pa je tožilstvo po njegovem mnenju predstavilo dovolj obremenilnih dokazov za obsodbo nekdanjega prvega moža družbe S&T Slovenija Klavdija Godniča in nekdanjega predsednika uprave Vzajemne Jakliča.

Jutri ura resnice

Jakliču grozijo štiri leta in 11 mesecev zaporne ter 22.000 evrov denarne kazni, Godnič (14.000 evrov kazni) gre lahko v zapor za tri leta in osem mesecev, Henigman (10.200 evrov kazni) in Berger (14.000 evrov kazni), ki ostaja na čelu družbe S&T Slovenija, pa za tri leta.

Po mnenju obrambe dokazov za obsodbe ni le premalo, temveč jih sploh ni. Kot je dejal Godničev zagovornik Stojan Zdolšek, je konstrukt kazenske ovadbe kopičenje domnev brez pravih dokazov. Jakličev zagovornik Boštjan Penko je spomnil na še en odmeven primer: »Jaklič in Henigman sta se s predstavnikoma družbe S&T srečala na neznanem kraju, ob neznanem času...« Zagovorniki obtoženih pričakujejo oprostilne sodbe. Katera stran je bila uspešnejša pri osvetljevanju znanih in skritih dejstev v zgodbi o domnevni zlorabi položaja in 23 poslih, v katerih naj bi oprali več kot pol milijona evrov Vzajemne, bo znano že jutri.

Zgolj naključja brez dokazov?

Čeprav so zadnji trenutki več kot leto in pol trajajočega sodnega postopka med prisotnimi v sodni dvorani vzbudili občutek še ene odmevne oprostilne sodbe, je sklep zgodbe negotov.

Obramba v obtožbah vidi le špekulacijo tožilstva. To Jakliču očita, da je kot prvi mož Vzajemne močno preplačal IT-storitve družbe S&T Slovenija, v zameno pa naj bi pod mizo prejel dobrih 551.000 evrov. Pot denarja naj bi vodila prek povezanih podjetij družbe S&T v tujini in domnevno fiktivnih svetovalnih pogodb na račun Jakličevega hrvaškega podjetja M-Kontakt. To podjetje naj bi Jaklič ustanovil zgolj za pranje denarja iz Vzajemne, s katerim je kupoval nepremičnine na Korčuli.

Kot smo že poročali, se nekateri dogodki, za katere je želela obramba dokazati, da so nepovezani, nenavadno ujemajo. Jaklič je pogodbo z družbo S&T o opravljanju svetovalnih storitev podpisal v začetku maja 2004, manj kot mesec dni po ustanovitvi M-Kontakta. Kmalu zatem je dobil prvo nakazilo, okoli 456.000 kun, hitro je sledil tudi prvi nakup nepremičnine, vreden 480.000 kun. Ujemajo se tudi nekatera poznejša nakazila podjetij iz skupine S&T v M-Kontakt in nakupi nepremičnin na Korčuli. Zanimivo je tudi, da je bila pri večini nakazil iz Hrvaške, Makedonije, Srbije, Črne gore in Cipra kot namen plačila navedena storitev »oglaševanja in raziskave trga«.

Tožilec Levašič je včeraj že napovedal, da se bo tožilstvo v primeru oprostilne sodbe okrožnega sodišča pritožilo. Podobno lahko nasprotnem primeru pričakujemo od obrambe. jb