K zimskim počitnicam v Bohinju sodi tudi smučanje, so prepričani Bohinjci. Zato želijo čim prej obuditi žičnico Kozji hrbet, ki je del propadlega smučišča Kobla, in jo podaljšati do vznožja Raven. Kdaj se bo mogoče spuščati po teh snežnih strminah, je odvisno od (doslej neuspešnih) pogovorov s podjetjem Kobla ŽTG, ki je lastnik vseh žičnic na smučišču. »Občina mu je poslala pisno ponudbo za odkup žičnice Kozji hrbet za 5000 evrov. Odgovora še nimamo,« pravi bohinjski župan Franc Kramar.

Obstoječo žičnico bi občina odstranila na svoje stroške in postavila novo. Če bi se dalo, že letos, je optimističen župan, saj projektno dokumentacijo že pripravljajo. Investicija bi občino Bohinj stala 250.000 evrov. Med pomembnejše elemente spada zasneževanje. »Če ne bo šlo drugače, si bomo snežne topove sposodili na primer na Pokljuki,« pravi Kramar.

Zaskrbljeni nad smučarskimi načrti

Za obuditev zimskega turizma je takšno prizadevanje nujno, je prepričana pobudnica žičnice Darja Lazar, občinska svetnica in lastnica turistične agencije. »Odkar nimamo smučišča Kobla, je pozimi Bohinjska Bistrica prazna. Ker ni ljudi, ni zaslužka. Zmogljivosti, tako hotelskih kot sindikalnih in zasebnih, pa je dovolj.« Dodaten razlog za takšno razmišljanje je tudi štiriletno odmikanje načrtovane ureditve smučišča 2864.

A prav vsi prebivalci tega dela Bohinja se načrtov za povečanje zimskega obiska ne veselijo. Zaskrbljeni so predvsem prebivalci Raven, kjer naj bi se nova občinska žičnica končala. Bojijo se, da njihov vodovod ne bo vzdržal več uporabnikov. S pitno vodo jih namreč oskrbujejo štirje zastareli vodovodi. Občina jih je že skušala obnoviti, a se je zataknilo pri gradbenem dovoljenju, za katero eden od prebivalcev ni dal soglasja.

Nekatere Bohinjce iz svetniških vrst pa skrbi tudi nenačrtno »razsipavanje« z občinskim denarjem. Menijo, da bi občina morala imeti strategijo vlaganja v smučišča, za načrtovano žičnico pa bi morala poiskati soinvestitorje. A investicija bo kmalu poplačana, odgovarja Kramar – s prodajo ali dajanjem žičnice v najem, po vsej verjetnosti kar lastniku načrtovanega bližnjega smučišča 2864.

Stari vrh z novim direktorjem

Pripravljeni na letošnjo smučarsko sezono, ki bi jo radi začeli v prvi polovici decembra, pa so na smučišču Stari vrh nad Škofjo Loko, ki so ga v preteklosti pestile izgube, nesoglasja, očitki vodilnim in tudi slabe zime. Prejšnji teden je postal novi direktor dosedanji vršilec dolžnosti Janez Pelipenko, ki je do zdaj deloval v obutveni in tekstilni industriji ter se ukvarjal z zavarovalništvom. Je domačin in tako že dolga leta povezan s smučiščem, v katerem še vedno vidi priložnost: »Snežni topovi so že na terenu. Opravili smo nekaj vzdrževalnih del in skušali čim bolje pripraviti teren. Prav tako smo že dokončali glavne servisne preglede,« je dejal.

Izboljšanje poslovanja podjetja bo po njegovih ocenah po mnogih udarcih v zadnjem času težka naloga. Dolgov je po grobi oceni za okoli 3 milijone evrov, največ bankam, nekaj tudi dobaviteljem in zaposlenim. A dosedanje nejasnosti naj bi razjasnila tudi interna revizija poslovanja, ki so jo v podjetju kot solastnice naročile občine – njeni izsledki še niso znali. Očitki bivšim vodilnim o nepravilnostih so za novo vodstvo stvar preteklosti, za letošnjo zimo pa si želijo dobrih vremenskih razmer.

Adut Starega vrha tudi letos ostaja nočna smuka. Med neuresničenimi pa še vedno ostajajo njihovi načrti o tem, da bi to lepo okolje z boljšo turistično ponudbo imelo kaj ponuditi vse leto. Občini Škofja Loka in Gorenja vas - Poljane kot solastnici smučišča sta že do zdaj storili veliko, da je to smučišče ostalo na smučarskem zemljevidu Slovenije. Primež slabega poslovanja iz preteklosti pa je vsaj malo popustil tudi zato, ker jim po besedah novega direktorja svoje tekoče obveznosti do upnikov uspeva poravnati.