Hokejska reprezentanca je pričakovano osvojila uvodni turnir v novi sezoni. V Katovicah je bila boljša od gostiteljev Poljakov, pomlajenih Avstrijcev in agresivnih Korejcev. Slovenija se bo z omenjenimi tekmeci pomerila tudi na aprilskem prvenstvu divizije I, kjer bo imela status favoritinje. Risi so turnir sklenili s prepričljivo razliko v zadetkih 11:3. Najboljši strelec je bil Žiga Jeglič, ki je v ruski ligi KHL navajen višje hokejske ravni, kot jo je občutil v v minulih dneh v Katovicah.

Selektor Nik Zupančič je na Poljskem doživel debi na slovenski klopi. Kot pravi, je užival tako na tekmah kot treningih. »Odziv igralcev in njihova energija na ledu sta bila zelo pozitivna. Vzdušje je bilo sproščeno. Moj način dela je malce drugačen, kot so ga fantje poznali prej, a revolucionarnih sprememb nisem uvajal. Od igralcev pričakujem, da razmišljajo s svojo glavo. Pustil sem jim manevrski prostor, da so se v nekaterih elementih odločali sami. Zdi se mi, da gremo v pravo smer, da ima vse skupaj neki smisel,« je po prihodu v Ljubljano včeraj razlagal Nik Zupančič, ki velja za umirjenega in delavnega človeka.

V Katovicah so zaradi poškodb manjkali nekateri nosilci (Rok Tičar, Robert Sabolič, Jan Urbas, Marcel Rodman...), zato je Zupančič priložnost ponudil mlajšemu valu. Z učinkom na ledu je bil zadovoljen. »Jurij Repe in Miha Štebih sta v vzponu. Ker redno igrata v klubih, lahko tudi v reprezentanci dobita vidnejšo vlogo. Tudi četrti napad, v katerem so bili hokejisti Olimpije, je opozoril nase. Veliko časa so preživeli v napadalni tretjini in zadevali. Miha Pesjak, ki igra za Jesenice v drugi avstrijski ligi INL, lahko zavoljo hitrosti in agresivnosti igra na ravni divizije I. Vesel sem tudi za Davida Rodmana, ki je pozdravil poškodbo in je zelo dobro pripravljen,« je nekaj igralcev analiziral selektor.

Kot rečeno, je reprezentanca v Katovicah spoznala prizorišče prihodnjega turnirja divizije I. Zupančič je bil zadovoljen z nastanitvijo v hotelu in bližino dvorane, v kateri bo Slovenija igrala aprila. Objekt je spoznal še kot igralec, a so ga v zadnjem času prenovili. Pred začetkom turnirja sta bili zanj največji neznanki Poljska in Južna Koreja. Gostitelji so nastopili večinoma v popolni postavi. Zupančič pravi, da je bila Slovenija drsalno močnejša, zadovoljen je bil tudi z reakcijo igralcev. In Koreja? »Agresivna in drsalno močna ekipa. Veliko igrajo na telo, zato je bila tekma v uvodnih tretjinah na robu prekrška,« je sklenil. Slovenija se bo vnovič zbrala februarja prihodnje leto, ko jo čaka turnir v Avstriji.