Kako spodbuditi domači razvoj za zeleno rast Slovenije in kako bo Slovenija konkretno pristopila k izvedbi programa za prehod v zeleno gospodarstvo, sta bili vprašanji, ki sta na okrogli mizi ob nedavnem uradnem odprtju novih proizvodno-poslovnih prostorov Kronoterm braslovške gazele Termo-tehnika razvneli debato med predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ekosklada, strokovnjaki na področju gradnje in obnovljivih virov energije ter podjetij.

Četudi si je Evropska unija do leta 2050 zastavila dokaj jasne cilje, ki med drugim predvidevajo od 80- do 95-odstotno uporabo zelene energije za ogrevanje in hlajenje, je trg toplotnih črpalk, za katere je specializirana tudi Termo-tehnika, še premalo odziven. To je zaznati tudi v Sloveniji, kjer je prodaja črpalk močno upadla tudi zato, ker Ekosklad nakupa toplotnih črpalk ne subvencionira več, prav tako jih po besedah mag. Gregorja Rometa ne bo prihodnje leto.

Izgubo na domačem trgu je Termo-tehnika do danes nadomestila s povečanim izvozom in za letos že načrtujejo, da bodo prodajo dvignili na raven leta 2013, ko je znašala dobrih 11 milijonov evrov, po investiciji v nove prostore v višini šestih milijonov evrov pa pričakujejo tudi dvig dodane vrednosti nad 53.000 evrov ter dodatne zaposlitve. Ker Termo-tehnika želi biti na področju trajnostnega razvoja za zgled, novo poslopje, za katero so od gradbenega dovoljenja do uporabnega dovoljenja potrebovali 18 mesecev, grejejo in ohlajajo s talnim ogrevanjem s tremi toplotnimi črpalkami. Te za toplotne vire izkoriščajo geotermalno energijo, podtalnico in zunanji zrak, uporabljajo tudi odpadno toploto iz proizvodnje.

Več kot 60 sodelavcev Termo-tehnike dela sedaj na 5200 kvadratnih metrih, kar je trikrat več kot prej, kar jim omogoča tudi potrojitev proizvodnje s sedem tisoč na 20.000 toplotnih črpalk na leto. jpš