Porodnišnica v bolnišnici dr. Franca Derganca je ob 50. obletnici delovanja poleg vsebinske dočakala tudi grafično prenovo vseh prostorov. Pobudo za to sta dali Neda Bizjak, predstojnica ginekološko-porodniške službe v šempetrski bolnišnici dr. Franca Derganca, in glavna medicinska sestra Snežana Kuzmanović Taurian.

»Našemu povabilo se je odzvalo okoli 40 obrtnikov, ki so prebarvali več kot 1500 kvadratnih metrov površin porodnišnice. Vsaka soba je nekakšen unikat in je odeta v pastelne barve. Sodelovalo je tudi več kot 40 prostovoljcev, ki so pripravili vse potrebno za akcijo in tudi vse očistili za obrtniki. Ti so porabili več kot 600 litrov barve in kar je še pomembnejše, delo so opravili z veseljem in v enem dnevu,« je bila zadovoljna Boža Loverčič, direktorica novogoriške obrtno-podjetniške zbornice. Slikopleskarji so se lotili dela pod vodstvom Jerneja Goloba ter po grafični podobi Marka Vojvodića in njegovih sodelavcev. Podjetji Gramit in Caparol sta prispevali barvo, številni drugi donatorji pa preostali potrebni material za obnovo.

Kot je dejala predstojnica Neda Bizjak, imajo v porodnišnici še veliko idej in nalog. Nekatere bodo uresničili letos, druge bodo prišle na vrsto pozneje.

V porodnišnici končujejo postopke za nakup dveh ginekoloških stolov za pregledovanje pacientk in nosečnic, v načrtu imajo nakup še nekaj novih porodnih miz. Velik zalogaj porodnišnico čaka pri obnovi ginekološko-porodniškega ambulantnega vozla v prvem nadstropju stare bolnišnice, je razkrila Bizjakova v pričakovanju medicinske opreme (donacija novogoriške enote Zavarovalnice Triglav), ki jo v porodnišnici nujno potrebujejo za spremljanje osnovnih življenjskih funkcij mamic, ki so rodile s carskim rezom. jal