V Polhovem Gradcu gasilsko društvo deluje že sto dvajset let. Dvor je sicer oddaljen le dva kilometra, a je to med požarom veliko, še zlasti ob tovorjenju opreme s konjskimi vpregami, s katerimi se je na intervencijo hitelo pred sodobno prevlado motornih vozil.

Samostojni po drugi svetovni vojni

Po drugi svetovni vojni je tako napočil čas za samostojno gasilsko društvo tudi na Dvoru. Vaščani so se po letih vojne vihre dobro zavedali pomena medsebojne pomoči v nesreči in tudi požaru in v novembru 1945 je zaživelo Gasilsko društvo Dvor. Kot vsi so bili tudi njegovi začetki težavni, saj skorajda ni imelo opreme, pa tudi prostora ne. Pri polhograjskih gasilcih so si zato izposodili ročno brizgalno in nekaj cevi, drugo pa pridobivali postopoma iz leta v leto. Svojo prvo motorno črpalko, imenovano Rakovica, so od okrajne gasilske zveze prejeli leta 1951 in jo še vedno hranijo, že naslednje leto pa so zbrali tudi denar za vprežni voz. Prostora v vaški mežnariji, k ki so ga imeli v najemu, jim je tako začelo zmanjkovati in prišel je čas za lasten gasilski dom. Z več tisoč urami prostovoljnega dela so ga zgradili sami in ga slovesno odprli leta 1956.

Sami so usposobili več vozil

Prostovoljno gasilstvo je neločljivo povezano z iznajdljivostjo in medsebojno pomočjo. Na Dvoru so z lastnimi rokami zgradili svoj dom, lastno znanje in neskončne delovne ure pa so vložili tudi v svoj vozni park. Tudi prvo cisterno za prevoz vode, ki so jo dobili v dar od Petrola, so sami prilagodili za uporabo v gasilske namene. V celoti so jo prenovili, montirali nerjavečo cisterno in opremo za gašenje ter jo v uporabo predali leta 1987. S podobno iznajdljivostjo pa so leta 1990 prišli tudi do novega kombiniranega vozila. Ob finančni pomoči Občinske gasilske zveze Ljubljana Vič-Rudnik so kupili še skoraj novo, a v prometni nesreči poškodovano vozilo Iveco in začela se je prenova, med katero so mu zamenjali in popravili poškodovane dele ter ga predelali za gasilske namene. Leta 2005 so svoj vozni park obogatili, ko so pomočjo partnerjev kupili sodobno gasilsko vozilo s štirikolesnim pogonom, cisterno, visokotlačno črpalko in potrebno opremo za pomoč pri požarih in drugih nevarnostih.

Gasilski dom doživel celovito prenovo

Gasilski dom je danes ponos dvorskih gasilcev, saj so ga pred kratkim v celoti obnovili. Že nekaj let po postavitvi je razvoj društva prerasel njegovo obliko in velikost, zato so ga nenehno po malem širili. Pred desetimi leti pa so ugotovili, da je prišel čas za popolno obnovo, zavihali rokave in večinoma z lastnim delom osvežili njegovo podobo. Popolnoma so prenovili poveljniško sobo in glavno dvorano, po celotnem domu napeljali centralno ogrevanje, zamenjali nekaj notranje opreme in prebelili stene. V več kot šest tisoč ur prostovoljnega dela so stisnili še urejanje okolice in izdelavo novega ostrešja, kritine ter tudi fasade, ki jo sedaj krasi freska svetega Florjana.

Med mladimi prevladujejo dekleta

V PGD Dvor se ne morejo pritoževati čez mlade, ki na gasilskih tekmovanjih prikazujejo odlično znanje. Uspešni so tudi na državnih tekmovanjih, prvo medaljo s teh tekmovanj pa so lani na Dvor prinesle pionirke. Devet deklet, starih od sedem do enajst let, je na državnem tekmovanju v Ormožu osvojilo tretjo mesto. Dekleta se nameravajo v PGD Dvor očitno kar trdno zasidrati, saj trenutno prevladujejo med mladimi gasilci, starimi do šestnajst let. Nasproti fantom se postavijo tudi pozimi, ko društvo za mlade gasilce pripravi serijo štirih ligaških tekmovanj, na katerih se pomerijo v ročnem nogometu, pikadu, spominu in balinčkih. Volje za druženje jim torej ne zmanjka niti prek zime, ko priprave na gasilska tekmovanja nadomestijo bolj sproščujoče dejavnosti.

Poletje na Dvoru v zadnjih letih zaznamuje Noč z gasilci. Mladi tedaj dve noči prespijo v gasilskem domu, kjer z nekaj pomoči mentorjev zase poskrbijo kar sami. Ob igri se sami naučijo marsičesa, tako gasilskih znanj kot tudi peke palačink in pomivanja posode, je o tem zapisal eden izmed udeležencev. Letos so se po prvi noči odpravili na krajši pohod na Babno Goro, kjer so jih čakali vaja v gašenju manjšega požara, iskanje zaklada, adrenalinsko preizkušanje vrvne tehnike, oviratlon, iskanje zaklada in še za ves dan drugih nalog in aktivnosti. (Del dohodnine lahko namenite PGD Dvor pri Polhovem Gradcu. DŠ:43359990)