Dirkanje je od nekdaj veljalo za šport popolnih egoistov, ki poznajo le zmago. Vseeno je svet motociklizma užival določen sloves, saj je izražal tudi nekaj športnosti, a od dirke v Maleziji in trčenja med Rossijem in Marcom Marquezom (Honda) je ta nedolžnost šla dokončno v pozabo. Vsi trije udeleženci te afere so po dirki sneli rokavice in se tako ali drugače obtoževali in dokazovali, kdo ima prav. Sledili so jim tudi mediji, seveda predvsem italijanski in španski, in množica navijačev posameznega motociklista. Vroče krvi ni manjkalo, vse pa je vrglo temno senco na celoten šport, kar so na koncu občutili tudi sponzorji.

Dejstvo je, da bo Rossi, kljub pritožbi, ki je bila zavrnjena, dirko začel z zadnjega startnega mesta. Preračunavanje, koliko tekmecev ga bo spustilo predse in koliko ga bo oviralo, se vleče že nekaj časa, a ne glede na to ima Italijan veliko možnosti, da le postane prvak že desetič v karieri. In tudi če mu to uspe (pri 36 letih), bo to vrglo senco na njegovo kariero. Kot bo ta sezona ostala kot madež tudi na obeh drugih dirkačih, Jorgeju Lorenzu in Marcu Marquezu.

Žal mu je zaradi palca

Lorenzo se je hotel na vsak način vmešati v razpravo pri Rossijevi pritožbi, s svojim videnjem, dokumenti in dokazi, da je Italijan res povzročil Marquezov padec v Maleziji. A mu odgovorni niso prisluhnili. Si je pa Lorenzo vseeno že na zmagovalnih stopničkah privoščil hudo in nešportno napako. Ko je Rossi dvignil pokal za tretje mesto, je Španec s palcem navzdol jasno pokazal, kaj si misli o Italijanovemu uspehu. In za to gesto je zdaj Jorgeju Lorenzu žal: »Moja gesta na odru v Sepangu ni bila pravilna. Ravnal sem preveč čustveno, v tistem trenutku so bile glave razgrete in naredil sem napako. Predvsem se zanjo opravičujem vsem, ki imajo radi ta šport. A to se je zgodilo v Maleziji, zdaj pa smo v Valencii in pred nami je naporna in zahtevna dirka. Zato se želim osredotočiti le nanjo.«

Da so se čustva malce pomirila, je pokazal tudi Rossi. Kljub prvotnim grožnjam, da v Valencii sploh ne bo nastopil, je pripravljen, da z zadnjega startnega mesta pokaže, da ni zaman tolikokrat svetovni prvak. Pustimo ob strani, koliko dejanskih možnosti ima: te niso majhne, saj je Yamahin motocikel trenutno vsaj na isti ravni kot Hondin, torej dovolj hiter, da lahko užene celotno startno vrsto tekmecev. A tudi padec Marca Marqueza mu je povzročil nekaj skrbi. »Ob dogajanju v Maleziji mi je najbolj žal, da je Marc padel. A žal nisem imel druge izbire. Z vodstvom prvenstva smo se pogovorili in prišli do odločitve, da ne smemo pogrevati teh stvari. Zame bo dirka naporna, a lahko mi verjamete, da bom dal vse od sebe,« napoveduje Valentino Rossi.

Zabavo so že odpovedali

Kdaj so se začele kresati iskre med Rossijem in Marquezom, ni tako pomembno. Marqueza je najbolj presenetila izjava, tako je dejal sam, ko ga je Rossi obtožil, da bo dirkal v korist Lorenza. Kot vemo iz preteklosti, ravno Lorenzo in Marquez nikoli ista bila velika prijatelja in sta si na dirkah raje ponagajala kot ne. Marc Marquez se zadnje dirke ne veseli najbolj: »Zadnji teden je bil eden najtežjih v moji karieri. Hotel sem pozabiti na dogajanje v Maleziji, a ni šlo. Mislim, da se bom iz vsega tega veliko naučil. Na zadnji dirki bomo šli na zmago, če ne bo zadostovalo, pa vsaj za stopničke.«

Kako se bodo v prihodnje odločali pri Yamahi in Hondi, predvsem pa pri glavnih sponzorjih, je že druga zgodba. Movistar, eden največjih pokroviteljev ekipe Yamahe, je za sklepno dirko že pripravil veliko zabavo, saj bodo letos modri v vsakem primeru postali prvaki tudi med dirkači, a zaradi negativne medijske kampanje in razgretih čustev so napovedano zabavo preklicali. Korak dlje je šlo podjetje Sector, ki je na vrat na nos prekinilo osebno sponzorsko pogodbo z Lorenzom.

Livio Suppo, eden vodilnih mož v ekipi Honde, je navijače na dirkališču pozval, naj se obnašajo športno: »Zadnje, kar si želimo, je nogometno vzdušje na tribunah.« Ta stavek pove veliko, saj je na včerajšnjih treningih Lorenzo že požel nekaj žvižgov s tribun. Največja ironija vsega bi lahko bila, da bi do naslova prvaka Rossiju pomagala prav Marquez in drugi dirkač Honde Dani Pedrosa. Če bosta dovolj hitra in bosta Lorenzu odščipnila nekaj točk, potem Rossi – pred Lorenzom ima sedem točk prednosti – nima slabih možnosti, da ponovno stopi na Olimp motociklizma. Na letošnjih 17 dirkah je šestkrat zmagal Lorenzo, Marquez petkrat, Rossi štirikrat in Pedrosa dvakrat.