Jasno, da nekateri pač ves čas potrebujejo izredne razmere. Prosto po Juriju Godlerju se Slovenija deli na dve polovici: ena hoče ograje in trdo roko, drugo pa tvorijo aktivisti, ki imajo koledar nastavljen na začetek sedemdesetih. Vmes pa pet normalnih. Je pa res, da znajo, spet prosto po Godlerju, Janševe ovce sodelovati z mediji, zapohani aktivisti pa kamere spodijo stran in govorijo o zasebnem prostoru.

Včasih je bil tudi v televizijskih programih jasen red. Vse se je skoncentriralo na četrtke. To so bili dnevi, ko se je obravnavalo najbolj žgoče probleme. Zakaj četrtki? Preprosto zato, da lahko potem gledalci ves konec tedna premlevamo, kaj so nam sporočili. Od ponedeljka do četrtka pa se ob lahkotnih vsebinah pripravljamo na še eno četrtkovo dozo resnosti. Zdaj se je televizijski svet obrnil na glavo. Nihče več ne šljivi pogovornih oddaj, saj so pomembnejša kukanja v lonce, hleve, telenovelske razprtije in breztalentni plagiatorski modeli. In četrtki postajajo sramežljivi sopotniki resničnostnih formatov. Tarča ne traja več niti eno uro, Ta teden z Juretom Godlerjem je na sporedu, ko na Kmetiji že zaspijo vse krave, in nič bolje se ne godi Epilogu. Namesto ukinitve so ga premaknili v čas, ko si gledalci že ščetkajo zobe. In to ravno zdaj, ko je postal gledljiv. Ko Maja Sodja ni več zasliševalka, temveč izpraševalka. V trenutku, ko naredijo najboljši prispevek o beguncih. Dva zagrizena begunofoba pošljejo med njih. In na koncu sta oba presenečena, da ju niso skuhali v loncu. In ne razumeta, kako se lahko begunec po dolgotrajni poti sploh še nasmehne kameri.

To vprašajte Metko Zevnik in Aleša Primca. Tudi za njima je dolgotrajna pot v boju za otroke. Tudi za njima je dolgotrajen pohod do parlamenta s škatlami podpisov v roki. Njuni nasmehi so veličastni. Njuni odgovori pa za Nobelovo nagrado. Metka tako govori o prijaznem družinskem zakoniku, da je smisel zakonske zveze družina in da na nas sije ljubeče sonce. Aleš pa najprej prizna, da mu je govor napisala Metka, potem pa vzneseno pove, da bo to najlepša kampanja na svetu. Njegov zaključek je vreden resničnostnega šova: začenjamo referendumski šov. Ja, Aleš, hvala za priznanje. Res bravo, za šov torej gre. Ti zagotovo gledaš vse resničnostne formate in ti je jasna notranja logika preživetja. Večja galama, boljša gledanost. In res si Aleš zasluži, da postane ne le osrednja faca nove televizije, ampak tudi junak nove knjige Janeza Janše. Godler nam jo je že predstavil. Janez Janša: Mali Primc…