V tednu pred volitvami se na Hrvaškem vrstijo zborovanja in predvolilna soočenja, kjer ostrih besed med trenutnim premierjem in vodjem levosredinske koalicije Hrvaška raste Zoranom Milanovićem ter vodjem desne Domoljubne koalicije Tomislavom Karamarkom ne manjka. Še spomladi je po javnomnenjskih raziskavah kazalo na novembrsko zmago opozicijske HDZ, a je vladni koaliciji SDP v nekaj mesecih razliko uspelo zmanjšati. Po najnovejši javnomnenjski raziskavi komercialne hrvaške televizije Nova TV naj bi Milanovićev SDP dobil 60 poslanskih mandatov, desni HDZ pa 57 od skupno 151 sedežev v hrvaškem saboru. Torej nobeni od obeh vodilnih koalicij za zdaj ne kaže, da bo dobila večino v parlamentu.

Povzdigovanje narodnosti

Na včerajšnjem sklepnem predvolilnem zborovanju Domoljubne koalicije v zagrebški Areni je Tomislav Karamarko več kot 20.000 privržencem zagotovil: »To je boj za Hrvaško! Kot novi premier bom služil domovini, ker jo ljubim.« Kritiziral je vladno koalicijo in pozval k »novi domovinski vojni proti nenarodni oblasti«, kot je označil levosredinsko vlado. Poklonil se je tudi prvemu hrvaškemu predsedniku Franju Tuđmanu.

Tudi socialni demokrati pod vodstvom Milanovića v tokratnem predvolilnem boju poudarjajo hrvaško narodnost z vihtenjem hrvaških zastav in domoljubnimi gesli. Hrvaška vlada je tako sprejela zakonodajo, ki državljanom omogoča pretvorbo posojil iz frankov v evre, a naj bi s tem bankam povzročila milijardno izgubo. Med predvolilne poteze uvršajo tudi odpis dolgov socialno najbolj ranljivim, napoved izplačila božičnice upokojencem in podobno. Njihov predsednik Milanović se je po oceni simpatizerjev izkazal z odstopom Hrvaške od arbitražnega sporazuma s Slovenijo in s potezami med množičnimi prihodi beguncev.

Program ne bo odločilen

Največja opozicijska stranka je dolgo napovedovala svoj gospodarski program, a ga na koncu ni predstavila v pričakovanem obsegu. Kot opozarjajo politični analitiki, bo šlo tudi na tokratnih parlamentarnih volitvah bolj za izbiro med Milanovićem in Karamarkom. Menijo, da so ključni izzivi nove vlade, kako se soočiti z največjimi težavami Hrvaške, kot sta nadaljevanje padanja gospodarske rasti in 16-odstotna brezposelnost, ki je ena najvišjih v Evropski uniji.

Na hrvaški radioteleviziji današnjega soočenja ne bo

Hrvaška javna televizija HRT je odpovedala današnje zadnje predvolilno soočenje predstavnikov petih strank, koalicij in neodvisnih list. To je storila po tistem, ko je državna volilna komisija ocenila, da bi izbor lahko vplival na stališča volilcev, in pod vprašaj postavila neodvisnost javnega servisa. Pri tem v uredništvu dodajajo: »O dosedanjem poteku kampanje smo poročali z najvišjimi profesionalnimi standardi in obveznostmi javnega medija. To bomo nadaljevali.«