Tudi na borzi smo v zadnjem času lahko videli šolsko vrnitev odpisanih. Pred nekaj meseci so globalne kapitalske trge stresale skrbi glede ohlajanja Kitajske, medije pa so polnili naslovi o katastrofalnih razmerah v Argentini, politični blokadi v Turčiji, zahtevnem fiskalnem položaju v Braziliji in težavah Rusije zaradi sankcij Zahoda. Omenjeni trgi so se v pretežnem delu letošnjega leta gibali zelo slabo, večinoma pa so vrednost izgubljale tudi njihove valute.

Do izrazitejših pozitivnih premikov oziroma do vrnitve odpisanih pa je prišlo v zadnjem mesecu. Indeks hitrorastočih trgov je v enem mesecu v evrih pridobil skoraj 10 odstotkov. Med bolje rastočimi trgi v zadnjem mesecu so tako Šanghaj s 16,5-odstotno rastjo, turški BIST100 z 21-odstotno rastjo, ruski Micex s 16-odstotno rastjo, argentinski Merval pa je zmagovalec s 27-odstotno rastjo. Vidimo lahko, da so trgi, ki v prejšnjih mesecih niso bili med najbolj priljubljenimi, tokrat doživeli najvišjo rast.

K pozitivnemu razpoloženju na trgih so (ponovno) največ pripomogle centralne banke, v zadnjem času predvsem Evropska centralna banka. Komentar Maria Draghija, da je pripravljen narediti več in to delati še dlje časa, kot je obljubil nazadnje, je navdušila tržne udeležence. Nezanemarljiv dejavnik za vrnitev odpisanih je tudi dogajanje na Kitajskem, ki se je v zadnjem času povsem stabiliziralo. Za rast prej omenjenih hitrorastočih trgov pa ni zanemarljiva niti stabilizacija in celo določena rast cen nafte ter preostalih surovin.

Vendar pa pri hitrorastočih trgih ne moremo govoriti o homogenem naložbenem razredu, saj so države v povsem drugačnih položajih in imajo tudi različne dejavnike tveganja in različno umeščenost v svetovno gospodarstvo. Osebno še naprej kot bolj perspektivne ocenjujem trge, ki so v večji meri odvisni od domačega povpraševanja in so na začetku investicijskega cikla. Najizrazitejši primer take države je Indija. Demografsko podobna Indiji je tudi Turčija, a ji je v zadnjem času »uspelo« svojo privlačnost zaradi mladega gospodarstva zastrupiti s politično-geopolitičnimi negativnimi dejavniki. Vendar lahko po zmagi »Erdoganove« AKP na ponovljenih turških parlamentarnih volitvah pričakujemo, da utegnejo turške delnice zmanjšati diskont do preostalih primerljivih trgov. Veliko pa bo odvisno od strukturnih reform nove vlade.

Zapišem lahko, da je danes ključna dilema vlagateljev na hitrorastoče trge, ali je odboj tečajev zadnjega meseca znanilec trajnega preobrata odnosa vlagateljev do teh trgov ali pa gre za borzni ekvivalent zadnjega prizora grozljivk, ko hudobec dokončno negibno obleži pod gorjačo protagonistov filma.