Izmenjevalnica oblačil, modnih dodatkov in idej (swap party) ni nova pogruntavščina. Nasvete, kako organizirati takšno modno-kreativno druženje, je delila že Oprah, ob poplavi drugih ženskih debatnih revij in portalov, vendar so v Sloveniji tovrstne zabavice, kjer se dekleta, žene, matere in babice najdejo skupaj ter izmenjavajo stvari in ideje, zraven pa čebljajo ob družbi glasbe, čokoladnih dobrot ter ženskih napitkov, brez moških seveda, na sporedu tematskih družabnih dogodkov šele od lani, ko je prvo tovrstno žensko druženje potekalo v Kopru. V sredo je izmenjavanje oblačil gostil tudi ljubljanski grad oziroma ena od soban grajskih labirintov.

Paretovo pravilo v garderobni omari

Tudi v ženski garderobi naj bi po besedah organizatork, podobno kot v ekonomiji, veljalo paretovo pravilo (80:20), kar bi preneseno v svet garderobnih omar pomenilo, da vsaka ženska 80 odstotkov časa nosi približno le 20 odstotkov oblačil, ki jih skriva v omarah. »Torej je swap idealna priložnost, da oblačila, ki ne ustrezajo več našemu življenjskemu slogu, so nam premajhna ali prevelika, jih ne znamo kombinirati ali so posledica hitrega in nepremišljenega nakupa, preprosto zamenjamo. S tem ustvarjamo garderobo, polno živih oblačil, ki jih preprosto rade nosimo,« sporočajo avtorice prvih izmenjevalnih ženskih zabav Metka Šori, Polona Žigo in Sara Bičič v svojem propagandnem gradivu vsem tistim, ki si želijo malce spočiti svoje garderobne police in obešalnike, zraven pa se imeti še fino. Ženske vabijo na prav posebne večere, namenjene samo njim. »Pa ne čisto navadne večere, pač pa takšne, ki pobožajo žensko dušo, so domiselni, prežeti s pozitivo in dobronamernostjo,« so zatrdile gonilne sile novodobnih ženskih srečanj, ki potekajo pod geslom »Keep Calm. Girls just wanna have fun«.

»Swap in the city«

Čeprav izza steklenih vrat ene od grajskih dvoran ni bilo slišati ponarodelih napevov Cindy Lauper, Spice girls, Madonne, niti bolj novodobnih predstavnic ženskih vokalov, kot so Lady Gaga, Rihanna, Kate Perry ali Adele, ki veljajo za obvezen repertoar vseh mogočih ženskih zabav, ampak so po dvorani, ki je delovala kot nekakšna mešanica trgovine, garderobe filmskega studia in privatnega ekskluzivnega salona, odmevali zvoki italijanskih popevk, je bilo očitno, da gre za res dokaj tematski in čisto ženski večer. Nekaj v stilu Sarah Jessice Parker in njene ekipe iz Seksa v mestu.

Zaščitna znamka prireditve je bila roza. Obešalniki so bili polni oblek, nakit in čevlji lepo zloženi na improviziranih policah, prav tako čokoladni piškoti, čokolada na palčkah in čokoladne tortice. Jack daniels je bil zmešan z medom, sokom in olepšan s slamico, salon za lepotne popravke in improviziran mini šiviljski salon pa sta čakala na populacijo slovenskih deklet od 25 do 60 let starosti. »Swap party je namenjen izmenjavi oblačil, modnih dodatkov in idej o stylingu, preobrazbi garderobe in ne nazadnje načinu življenja. Želimo zadovoljiti tudi zahtevnejše ženske, ki si želijo edinstvenega stila in iščejo kakovostno garderobo,« je povedala Metka Šori ob sprejemnem pultu prvega ljubljanskega izmenjevalnega večera. Kakšnih 60 žensk sta pričakovali in dobili skupaj s Saro in vso spremljevalno ekipo stilistk, vizažistk, garderoberk, šivilj in drugih, ki so skrbele, da je izmenjava potekala tako, kot mora. Med vsemi je še posebej briljiralo zlatolaso dekle v črnem kostimčku, ki je natančno in sistematično skrbelo za prihod obiskovalk z vrečkami, sistematizacijo prinesene krame, oborožitev z žetoni in nazadnje še odhod z vrečkami.

Oblačila morajo biti seveda oprana in zlikana, takšna pač, kot bi jih vsaka želela dobiti od drugih, in so razdeljena v tri kategorije. N (nizka), S (srednja) in V (visoka) kakovost, za vsako dobiš poseben žeton, ki ga lahko zamenjaš za enako okarakterizirano vrednost in ga spraviš v posebno roza vrečko, ki ima funkcijo denarnice. Če prineseš pet stvari, dobiš torej pet žetonov, zamenja pa se lahko največ deset kosov oblačil, čevljev ali modnih dodatkov. »Blagovne znamke so mešane, tudi ne poudarjamo znanih in dragih blagovnih znamk, se pa zgodi, da tudi kaj zavrnemo. Kar ostane, uporabimo za naslednjo izmenjevalnico, nekaj pa tudi podarimo društvu Sonček, ki ima v Kopru trgovinico rabljenih predmetov. Z izkupičkom si pomagajo pri delovanju društva, ki ljudem s cerebralno paralizo omogoča udobno, ustvarjalno in veselo bivanje,« je pojasnila Metka Šori. A še preden je prerezala z belo pentljo okrašen trak za vstop v izmenjevalni salon, v katerem je dehtela pisana paleta vseh vrst oblačilc, od slovesnih oblek, plaščev, jaken, bluz, majic do drugih dodatkov, je bil na vrsti pogovor s povabljenimi posebnimi gostjami. Vsaka izmenjevalnica se namreč začne s pogovorom z vzornico.

Čakale so moškega

Vzornica je muza vsakega swap partyja in mora biti po pravilih ženska, ki s svojim stilom, intelektom in pristno lepoto živi svoje sanje. Tokrat so bile to igralka, manekenka, modna ikona, kolumnistka in TV-voditeljica Ula Furlan, inštruktorica pilatesa, funkcionalne vadbe za ženske in senzualnega plesa ob drogu Marta Razinger ter pobudnica ženskega duhovnega gibanja Rdeči šotor, ki izvira iz čaščenja plodnosti in razumevanja ženske v celoti, Ana Drevenšek. Ob moderatorki, novinarki nacionalke Erter Pust so seveda spregovorile o ženskih stvareh.

Ampak še preden so se posvetile ženskim temam v sosednji dvorani in se zapodile med obešalnike, se je stvar malo zavlekla. Kriv pa je bil – moški, televizijski snemalec, ki so ga več kot pol ure čakale vse ženske, vključno s trojico posvečenih moških, ki smo si imeli čast ogledati to sicer strogo žensko zabavo, kamor moška noga v principu ne bi smela stopiti. No, na koncu je to pravilo prekršil še voznik ene od izmenjevalk, ampak vmesni čas je dokaj hitro minil, ob družbi popevk, zobanju čokoladnih poslastic, srebanju medenega viskija in seveda izostrenih pogledov na zalogo materiala za izmenjavanje. Ko je pogovor z vzornicami švignil mimo, se je pentlja odvezala in prvi ljubljanski swap party, ki naj bi od februarja potekal enkrat na mesec, se je začel. Stampeda ni bilo, ampak je vse skupaj potekalo zelo mirno. Celo morda preveč mirno. Verjetno je bil razlog tudi ta, da je imela marsikatera svoj dragoceni kos ogledan že vnaprej in da so bile morda vremenske razmere za medenega jacka celo preveč neugodne, pa tudi večina je prišla na zabavo s svojim avtomobilom, po govorih sodeč tudi od daleč. Je pa bila, kot je na koncu povedala ena od starejših izmenjevalk, ki je domov odšla s kar polno vrečko, v dvorani res neverjetno dobra svetloba za nakupovanje.