V zvezi z razporeditvijo pohištva nama največ težav povzroča prostor, ki bo namenjen jedilnici in dnevni sobi (na tlorisu označen kot A3). Kuhinja je ločena z delno pregradno steno. Ker gre za majhen prostor, bi rada vanj umestila zgolj jedilno mizo s stoli, kavč (po možnosti v obliki črke L) in nizko omarico za televizor. Želela bi si tudi knjižno polico, vendar ne veva, ali je to izvedljivo. Razmišljala sva o različnih možnostih, kam postaviti vse to pohištvo. Največ težav nama povzročata kavč in umestitev omarice nasproti njega. Tloris z merami prilagava v priponki. Verjameva, da nama bosta znala svetovati, kako prijetno opremiti najin prvi skupni dom. Iskrena hvala! Anja in Kristjan

Odgovor: Vaš dnevni prostor sva opremila tako, da je dovolj prostora za vse pohištvo, ki ste ga našteli. Dolga stena, pravokotna na okno, je najbolj primerna za umestitev nizke omarice za televizijo in knjižnih polic. S tem sta pozicija okna in osvetlitev najbolj ugodna za gledanje televizije. Predlagava tudi, da odstranite predelno steno med kuhinjo in dnevno sobo ter namesto nje postavite police, ki bodo v zgornjem delu odprte obojestransko, v spodnjem, do višine 90 centimetrov, pa samo s strani kuhinje. Tako bo prostor zadihal in bo vizualno večji. Hkrati bo tudi kuhinja prostornejša in bo kuhanje bolj prijetno, kot bi bilo v sprva predvidenem ozkem in zaprtem prostoru.

Ob police sta nasproti televizije postavljeni sedežna garnitura L-oblike in manjša klubska mizica. Jedilna miza s stoli je postavljena v prehodni del ob vhodu v prostor. Za popestritev in dodaten občutek globine prostora predlagava, da steno za televizijo obarvate v živahnem barvnem tonu. Želiva vam prijetno bivanje v novem stanovanju!

Gregor Vernik, mag. inž. arh. in Dean Marčetič, mag. inž. arh., 2AMV Arhitekti