»Če dobimo nasprotnika na levi nogi, lahko presenetimo. Vse ostalo je znanstvena fantastika,« je trener Olimpije Gašper Potočnik razlagal pred odhodom njegovega moštva na gostovanje v četrtem krogu evropskega pokala v Bilbao. V španskem mestu je znanstvena fantastika postala realnost. Ljubljančani so z izredno zrelo igro vodili večino obračuna in po Crveni zvezdi na svoj račun vpisali nov velik skalp ter s tem prekinili negativni niz štirih zaporednih porazov.

Na drugo gostovanje v letošnji izvedbi evropskega pokala je Olimpija krenila brez poškodovanih Save Lešića in Gregorja Hrovata, v moštvo pa se je po štirih tekmah vrnil kapetan Saša Zagorac. Zaradi pomanjkanja igralcev je trener Gašper Potočnik v baskovsko mesto popeljal tudi devetnajstletnega Grega Sajevica, ki sicer v letošnji sezoni kot posojen igralec nastopa v ligi Telemach za škofjeloški LTH Castings. Strateg zmajev je zaradi številnih zdravstvenih težav v torek razlagal, da pritiska zmage na moštvu ni in da v Španijo zato potujejo razbremenjeni. Igralci so se tako v dopoldanskih urah pred obračunom sprehodili po mestu in si ogledali znamenitosti, zvečer pa se presenetljivo uspešno po robu postavili drugouvrščeni ekipi španskega državnega prvenstva.

»Razmišljanje je vedno dovoljeno. Ne glede na vse pa sam še vedno verjamem v te fante, ki jih imam na voljo. Ko sem postal trener, smo se s klubom odločili, da želimo delati na mladih in na dolgi rok. Če bi sedaj kogar koli pripeljali, bi to pomenilo, da bi eden od teh mladih dobival manj priložnosti. To potem več ne bi bilo to, kar smo si zadali,« je Potočnikovo razmišljanje glede angažiranja novih moči pod obročema, kjer Olimpijina igra ponavadi škripa. Ne samo, da v Bilbau to pot ni, tudi mladi igralci v ljubljanskem moštvu so prikazali zrelo igro in upravičili zaupanje trenerja. Osemnajstletna Vlatko Čančar in Blaž Mesiček ter devetnajstletni Vasilije Vučetić so pristavili velik delež k senzacionalni zmagi, pod katero se je z debelimi črkami podpisal Zack Wright, ki je prikazal najboljšo predstavo v letošnji sezoni.

Preostala izida 4. kroga v skupini A: Bonn – Trento 89:96 (15:19, 42:50, 66:70, White 23; Wright 21), Oldenburg – Nanterre 84:81 (26:23, 40:43, 66:58, Qvale 16, Prepelič 14; Campbell 19), vrstni red: Trento, Olimpija, Nanterre, Bilbao in Bonn po 2-2, Oldenburg 1-3.