»Škof Štumpf je samo drugače povedal to, kar mislim tudi jaz,« je nadškof Stanislav Zore v intervjuju za »Janšev« portal Nova24TV odgovoril na vprašanje, ali se strinja z izjavo soboškega škofa, ki opozarja na islamizacijo Evrope. Po Zoretovem mnenju škof ni »proti temu, da se pomaga ljudem, ki potrebujejo pomoč«, je pa proti temu , »da bi si zakrivali oči in da bi bili nekako z glavo v pesku kakor noj med celotnim dogajanjem«.

Zore spremenil stališče?

A škof Štumpf ni pozval le k čuječnosti in resnicoljubnemu poročanju o migrantski problematiki, ampak je kar sam izpostavil domnevno skrite razsežnosti begunske krize. Posvaril je namreč pred »umetno spodbujenimi migranti«, ki da »ne skrivajo islamskega ekstremizma«, prihajajo pa »samo zato, da bi uničili krščanstvo«, zaradi česar naj bi bil sedanji način karitativnosti »kanal za naše samouničenje«. Nadškofa Zoreta smo zato vprašali, ali se s kakšno od tovrstnih trditev vendarle ne strinja; če pa tudi sam meni, da so tovrstna opozorila upravičena, kakšne ukrepe priporoča državi in ali se strinja z načrtovano postavitvijo ograje na slovenskih mejah.

Odgovorov včeraj (še) nismo dobili, zdi pa se, da je nadškof Zore nekatera svoja stališča korigiral. Medtem ko zdaj skupaj s Štumpfom opozarja na nevarnost islamističnega ekstremizma med prebežniki, je še septembra ob predstavitvi izjave Komisije Pravičnost in mir, v kateri se je ta zavzela za solidarnost z begunci in migranti, sam svaril pred tem, da bi v prebežnikih videli »potencialne teroriste«, kajti, kot je dejal, »to ni vredno človeka«.

Ključno je ustaviti nasilje

V omenjenem intervjuju je sicer Zore svoje stališče o reševanju begunske krize strnil v tri poudarke. Lačnemu človeku je treba dati jesti, žejnemu piti, to je prvo, je dejal. Kot drugo je treba poskrbeti, »da bodo varni oni in da bomo varni mi, za to imamo pristojne institucije, ki morajo svojo službo dobro, dobro opraviti«. Kot tretje pa je treba vedeti, da bi lahko migrantsko problematiko učinkovito razreševali le, »če bi ustavili nasilje na kriznih žariščih«. Na vprašanje, ali ga je strah islamizacije, pa je odvrnil, da se ta lahko zgodi, da pa je vprašanje, kako bomo probleme reševali. »Če bodo vse migrante spravili v neka zaprta območja, potem bomo imeli islamske enklave v Evropi, več, kot jih imamo sedaj. Če pa jih bodo znali nekako razporediti, morda tako, kot je predlagal papež Frančišek, da eno družino sprejme ena župnija ali ena občina, potem se odpira možnost integracije,« je še dejal ljubljanski nadškof. ri