Steklo zavzema večji del površine, zato je stara, klasična ali kot jim najpogosteje rečemo, termopanska stekla, ki imajo v medprostoru zrak, smiselno zamenjati z novimi izolacijskimi stekli. Pri klasičnem termopanskem steklu so namreč toplotne izgube bistveno večje kot pri termoizolacijskem steklu. Poleg tega je včasih kakšno okno treba sanirati tudi protihrupno in tudi tedaj je na mestu zamenjava s protihrupnim steklom.

Izolacijski faktor

Staro termopansko steklo ima izolacijski faktor več kot 2 w/m۶ pri sodobnih izolacijskih steklih z emisijskim nanosom in plinom v medstekelnem prostoru pa je ta faktor 1,1 ali manj. Profili izolacijskih oken s starimi termopanskimi stekli so bili dimenzionirani na isto dimenzijo šip. Nekoč so bili debeli 7 centimetrov, danes pa je njihova debelina 10 centimetrov in več. Debelina izolacijskega stekla ostaja bolj ali manj enaka – 24 milimetrov pri dvoslojnem steklu in 32 milimetrov pri troslojnem.

Kakšno steklo imajo vaša okna

Marsikdo se sprašuje, kakšno steklo imajo njegova okna. Odgovor na to vprašanje se skriva na aluminijastem (ali plastičnem) distančniku, kjer sta na notranji strani pri izolacijskih steklih zapisana faktor prevodnosti in leto izdelave stekla. Če tega ni, je velika verjetnost, da gre za navadno steklo. V takem primeru je smiselno izmeriti prevodnost stekla, s čimer ugotovimo, kolikšen je izolacijski faktor stekla. Neprimernega se preprosto zamenja z novejšim termoizolacijskim steklom z emisijskim premazom, napolnjenim s plinom. Izvajalec mora pri posegu paziti le, da ne poškoduje PVC- letev.

Preprosto preverjanje

Naj vam izdamo še povsem preprost način, kako si pravilno odgovoriti na vprašanje, ali imajo vaša okna termoizolacijsko steklo ali ne. V mrzlem dnevu pojdite do soseda ali znanca, ki ima na oknih zapisano vrednost toplotne prehodnosti, in položite roko na notranjo stran stekla ter si zapomnite občutek. Enako nato storite še na vašem oknu. Navadno termopansko steklo je na notranji strani hladno ali celo mrzlo, izolacijsko pa skorajda mlačno.

Izhodiščna cena za tako predelavo dosega približno 80 evrov za kvadratni meter, a vanjo niso všteti potni stroški. Ob morebitni predelavi pa preverite tudi stanje tesnil in jih, če je potrebno, zamenjajte.