V razvitih državah, predvsem Angliji in Nemčiji, so tapete v uporabi že od nekdaj in so tako rekoč sestavni del notranje opreme. To lahko vidimo tudi v filmih, saj skoraj ni angleškega filma, v katerem bi bila stanovanja brez tapet. Ne preseneča torej, da tudi smernice pri izdelavi sodobnih tapet upoštevajo drugačne, bolj predrzne materiale z motivi, ki lahko dajejo tudi videz bombaža ali drugih tkanin. »Ozadje ustvarja pozlačen, srebrn ali bakren videz, vse več pa je tudi bleščic,« pravi Tanja Tasev iz podjetja Slikopleskarstvo Tasev, ki je dobavitelj tapet De gournay, ki krasijo ozadje revije Vogue special edition me gala 2015. »Tudi pri nas so kupci za umetniška dela že pripravljeni plačati več, zato gredo trendi v smer ročno poslikanih tapet,« še doda strokovnjakinja, s katero smo se pogovarjali tudi o polaganju tapet.

Kako pomembna je kakovost materiala tapet, tako z estetskega vidika kot tudi pri polaganju?

Enako kot povsod drugod. Višja kot je kakovost, večja je obstojnost, lažje se jih polaga, večja je njihova odpornost proti mehanskim vplivom, lažje se jih čisti in tako naprej. Dandanes je sicer zelo malo tapet slabe kakovosti, ne glede na to pa obstajajo razlike med materiali: netkani material, flis, papir, vinil, svilnat papir ... Pri lepljenju tapet je treba imeti tudi primerno lepilo. Čeprav velikokrat govorijo, da je eno lepilo primerno za vse vrste tapet, to ni res. Le z uporabo primernega lepila je tapeta tudi kakovostno položena.

Tudi pri polaganju se trendi spreminjajo.

Tapete se zdaj večinoma lepijo samo na eno steno, druge se pobarva v barve, kakršne so na tapeti. Tako prostor dobi celovitost. Mi smo jih lepili tudi že na pohištvo, ki je tako prišlo do vrhunskega izraza, a se jih skoraj ni opazilo.

Se lahko lepljenja lotimo sami? Na kaj moramo biti pozorni?

Lepljenja se, tako kot večine drugih stvari lahko, lahko lotimo tudi sami, če le imamo ročne spretnosti. A bili so primeri, ko so se tega lotili slikopleskarji, pa so že kmalu obupali ali pa smo morali popravljati za njimi. Lepljenje se lahko izvaja v lastni režiji, če gre za nekomplicirane netkane tapete ali flis ali če je stena enostavna, brez elementov, oken in vrat. Pogoj je tudi, da je pravilno pripravljena, kar pomeni, da mora biti stena gladka in brez napak. Veliko jih misli, da bo tapeta zakrila nepravilnosti, a je žal prav nasprotno, izbokline in luknje postanejo pod njo še bolj vidne. Zelo pazljivi moramo biti tudi pri stikih, da se naslednji pas lepo prilega prvemu. Če nalaganje ni popolno, se med stiki vidi barva ozadja, kar pa je pri velikem kontrastu med tapeto in steno zelo moteče. Pomembno je tudi naročiti dovolj tapet, saj tam, kjer je potrebno lovljenje vzorcev, nastane tudi do tretjine odpadka in več, odvisno od tega, kako se vzorci ponavljajo in kakšna je višina stene.

S tem pa nastanejo tudi dodatni stroški ...

Seveda. In nemalokrat projekta sploh ne moremo končati. Stranka mora naročiti dodatno tapeto, mi moramo ponovno na objekt, kar povzroči stroške, ki so bistveno večji, kot če bi že takoj naročila rolo več.

Je torej pomoč strokovnjaka pri polaganju tapet zaželena?

Največja spretnost je potrebna pri obrezovanju okoli robov, klim, radiatorjev, špalet vrat in oken ter drugih elementov in tu vsekakor priporočam pomoč strokovnjaka, ki pozna različne tehnike obrezovanja, lastnosti različnih materialov, lepila in nenazadnje tudi sten. Ob dobrem poznavanju teh lastnosti se lahko strokovnjak pravilno odloči tudi za lepilo. Včasih je bolje z lepilom premazati steno, včasih tapeto, včasih pa tudi oboje.