S sladkorno boleznijo, ki velja za epidemijo tretjega tisočletja, se po svetu sooča že približno 250 milijonov ljudi, v Sloveniji okoli 150.000. Mnogi med njimi tudi z resnimi zdravstvenimi zapleti, ki jih povzroča. Najpogosteje so to zapleti na perifernih živcih nog, poslabšano delovanje ledvic in zapleti na očeh – diabetična retinopatija ali okvara kapilar v očesni mrežnici. Če okvare ne odkrijemo in ne zdravimo pravočasno, lahko privede do hudega poslabšanja vida in celo slepote. Zato so pri preprečevanju zapletov sladkorne bolezni na očeh zelo pomembni redni presejalni pregledi, ki jih bodo začeli ta mesec izvajati tudi pri nas.

Prvi na državni ravni urejen presejalni program za preventivo slabovidnosti in slepote zaradi sladkorne bolezni bo stekel na oddelku za očesne bolezni UKC Maribor, kjer bodo izvajali sistematsko presejanje za diabetično retinopatijo pri bolnikih z na novo odkrito sladkorno boleznijo oziroma pri sladkornih bolnikih, ki še nimajo rednih oftalmoloških pregledov. Program, ki ga financira ministrstvo za zdravje, bo med drugim potekal v Izoli, Šempetru, Kranju, Murski Soboti, Celju, Novem mestu in Ljubljani.

Vsako leto kontrolni pregled

»S tem programom lahko zgodaj odkrijemo zaplete na očesnem ozadju ter preprečujemo poslabšanje vida in slepoto,« je poudaril očesni strokovnjak Jože Uršič in dodal, da bodo preglede očesnega ozadja izvedli pri vseh bolnikih, pri katerih bodo na novo odkrili sladkorno bolezen in jih potem enkrat na leto naročali na kontrolne preglede. »Bolnikom, ki jih bodo na pregled v našo ambulanto napotili diabetologi ali osebni zdravniki, bomo fotografirali očesno ozadje in na podlagi slik ocenili stopnjo diabetične retinopatije,« je razložil asist. Levin Vrhovec in dodal, da bodo bolnike razvrstili glede na stopnjo sprememb na očesnem ozadju. Ambulanta bo na oddelku za očesne bolezni UKC Maribor delovala od ponedeljka do četrtka v popoldanskem času, bolniki z napotnico se lahko na pregled že naročijo.

Glede na izkušnje držav, ki že imajo te programe (skandinavske države), tudi v Sloveniji pričakujemo bistveno boljšo oskrbo sladkornih bolnikov, je povedal Vrhovec in poudaril, da je pomembna težava te bolezni, da pacienti ne opazijo zgodnjih sprememb oziroma te niso simptomatske. »Zato je pomembno, da hodijo na redne preglede, saj je, ko bolezen postane simptomatska, običajno že prepozno,« je opozoril Vrhovec.

»Nov program presejanja diabetične retinopatije je velik napredek tako za bolnika kot tudi raven nacionalnega zdravstva,« je povedala tudi predstojnica oddelka za očesne bolezni, prof. dr. Dušica Pahor, in poudarila, da si želijo, da bi se z novo možnostjo preprečevanja posledic sladkorne bolezni na očeh čim prej seznanili vsi sladkorni bolniki. Na območju mariborske regije naj bi na leto izvedli 10.000 preventivnih pregledov presejanja diabetične retinopatije.

Enoten informacijski sistem

V UKC Ljubljana, kot tudi drugod v Sloveniji, izvajajo presejanje diabetične retinopatije že več kot 20 let, je pojasnila prof. dr. Mojca Globočnik Petrovič z Očesne klinike in dodala, da novi program postavlja presejanje na nove temelje, ki ga bo sistemsko uredil. V celoti bo zaživel z enotnim informacijskim sistemom, enotnim pristopom pri obravnavi bolnikov in skupno zbirko podatkov, ki bo nedvomno zagotovila boljšo kakovost dela. Za zdaj je pomembno tudi povečanje števila pregledov. Na nacionalni ravni program zagotavlja 55.000 pregledov, kar pokrije približno tretjino diabetikov ob predvidevanju, da so pregledani le enkrat na leto. V UKC Ljubljana je predviden pregled 14.009 primerov. Osnovni očesni pregled se izvede s fotografiranjem očesnega ozadja v sklopu obravnave bolnika v diabetološki ambulanti, fotografije v digitalnem zapisu pregleduje oftalmolog na Očesni kliniki UKC Ljubljana, je razložila Globočnik-Petrovičeva. av