Po odličnem uvodu v sezono, v katerem je mlado moštvo Uniona Olimpije na nekaterih tekmah navdušilo, so Ljubljančani trenutno v krizi. Na zadnjih štirih tekmah imajo namreč na računu prav toliko porazov, zaradi česar so si poslabšali položaj tako v ligi ABA kot v evropskem pokalu. Vzrok za padec forme gre v prvi vrsti iskati v poškodbah, ki ekipe trenerja Gašperja Potočnika ne želijo pustiti pri miru. V četrtem krogu drugega kakovostnega evropskega tekmovanja bodo zmaji danes gostovali pri na papirju najboljšem moštvu skupine A Bilbau brez prvega igralca Save Lešića in Gregorja Hrovata.

Ko ima hudič mlade, jih ima veliko, pravi znan pregovor, ki ga lahko v prenesenem pomenu uporabimo za krizo s poškodbami v taboru košarkarjev Olimpije. Zeleno-bela barka je kljub mladosti na začetku sezone plula v pravo smer, nato pa zaradi zunanjih dejavnikov skrenila s poti. Ko so Ljubljančani premagali Crveno zvezdo v Pionirju, je bilo govora o senzaciji, ki pa je terjala velik davek. V Beogradu so poškodbe namreč staknili Saša Zagorac, Blaž Mahkovic in Luka Rupnik, njihove odsotnosti pa so se močno poznale v igri zmajev. Do takrat so namreč košarkarji trenerja Gašperja Potočnika v obeh tekmovanjih zabeležili pet zmag in dva poraza ter na tekmo v povprečju dosegali 78,3 točke, pri zadnjih štirih zaporednih porazih pa le še 67. Najbolj se je v igri poznala odsotnost kapetana Zagorca, ki pri 206 centimetrih nudi pomoč pod obema obročema, kjer je Olimpija tanka, hkrati pa z dobrim metom za tri točke povzroča silne preglavice nasprotnikovim visokim igralcem. Potočnik bo na pomoč Zagorca, ki ga je po poškodbi mišice napadla še viroza, v Bilbau znova lahko računal, a je ostal brez novih dveh pomembnih členov. Zaradi močnega udarca v mečno mišico bo manjkal najboljši strelec moštva Sava Lešić, eden boljših obrambnih igralcev v moštvu Gregor Hrovat pa si je težje zvil gleženj. Poškodbi obeh naj ne bi bili nedolžni, zato bosta skoraj gotovo izpustila tudi nedeljski obračun v 9. krogu lige ABA, ko bo Olimpija gostovala v Celju pri Tajfunu.

Zavoljo vseh težav v moštvu, manjše zdravstvene tegobe tarejo tudi Zacka Wrighta in Ronaldsa Zakisa, trener Potočnik zagotovo ne more imeti mirnega spanca. Če so bili porazi proti Nanterru, Budućnosti in Bonnu sprejemljivi, to ne velja za neuspeh proti Zadru. Tega se 34-letni Škofjeločan tudi zaveda. »Zadar je kakovostno na naši ravni, zato sem pričakoval veliko boljšo predstavo. Predvsem je pešala komunikacija v napadu, saj se je kar nekajkrat pripetilo, da vseh pet igralcev na parketu ni vedelo, kaj igramo. Poleg tega smo bili tudi premalo odločni. Ko pa nekako povežemo nekaj dobrih obramb, želimo prehitro narediti kaj dobrega še v napadu, zato skačemo iz sistema. Vse te napake morajo biti dobra šola za naprej,« pravi Gašper Potočnik, ki je po porazu proti Zadru napovedal, da bo moral v prihodnje več storiti tudi za psihološko pripravljenost igralcev, a je po pogovoru z njimi opazil, da verjamejo vase, v delo in drug drugega, zato drastičnih ukrepov na tem področju ne bo izvajal.

Ne glede na vse Olimpija na gostovanje v Bilbao ne potuje z vnaprej izobešeno belo zastavo, a je jasno, da bi bil morebitni uspeh še večje presenečenje, kot je bila zmaga proti Crveni zvezdi v Pionirju. Špansko moštvo (v prvi peterki navadno začenjajo organizator igre Clevin Hannah, branilca Dairis Bertans in Alex Ruoff, krilo Alex Mumbru in center Shawn James), je v zadnjem obdobju v izredni formi, saj je dobilo štiri zaporedne obračune, po dva v državnem prvenstvu in evropskem pokalu. Še posebej impresivna je bila zmaga na zadnjem gostovanju pri Oldenburgu, kjer je Bilbao moštvo slovenskega reprezentanta Klemna Prepeliča odpravil s kar 34 točkami razlike. »Vemo, s kom imamo opravka, zato si ne ustvarjamo iluzij. Bilbao je vrhunska ekipa z zvenečimi imeni. Igrajo hitro, pogosto pa mečejo tudi takoj na začetku napada, kar je značilno za španska moštva. V obrambi so disciplinirani in odlično 'berejo' nasprotnika, kar ni presenetljivo, saj gre za izkušeno moštvo. V Bilbao tako potujemo povsem sproščeni, saj nismo pod pritiskom zmage. Če dobimo nasprotnika na levi nogi, lahko presenetimo. Vse ostalo je znanstvena fantastika,« pravi Potočnik, ki bo nekaj smernic v igri zagotovo črpal iz visokega poraza Bilbaa proti Gran Canarii v drugem krogu španskega prvenstva. Kdove, morda pa mu bosta pri tem s kakšno informacijo pomagala tudi Alen Omić in Sasu Salin, ki sta še lani nastopala za Ljubljančane, zdaj pa sta uspešna v dresu moštva s Kanarskih otokov.