Simbioze med arabskimi lastniki družbe Radeče papir Nova in slovenskim poslovnežem Igorjem Rakušo naj bi bilo po hitrem postopku konec. Medtem ko naši viri zatrjujejo, da se je moral Rakuša, ki je Arabce pred dvema letoma pripeljal v Slovenijo, z direktorskega mesta Radeče papirja Nove in njene invalidske družbe Muflon posloviti na zahtevo lastnika, arabskega finančnega sklada Emkaan Investments, je Rakuša zatrdil, da se je umaknil prostovoljno.

»Za odstop sem se odločil, ker je bilo dovolj raznih ugibanj, kdo je dejanski lastnik Radeče papirja Nove in natolcevanj o tem, da so Arabci le slamnati lastniki,« je dejal Rakuša. Po njegovih pojasnilih v Radeče papirju Novi in Muflonu, četudi je bil njun direktor, ni bil zaposlen, temveč je sodeloval pri njunem zagonu, pridobivanju novih poslov in širitvi na tuje trge. »Kot izvršni direktor je papirnico vodil George Berberi,« je dejal Rakuša in dodal, da bo po novem nadzoroval poslovanje obeh družb.

Zaradi zamenjave Rakuše zaskrbljeni zaposleni

Po drugi strani naj bi moral Rakuša po neuradnih informacijah oditi na željo lastnikov. Ti naj bi sumili, da se denar pretaka med Radeče papirjem Novo in Muflonom ter podjetji v lasti Rakuše, med drugim lani ustanovljenim Spedtransom. Rakuša je to ostro zavrnil: »Spedtrans je sicer za radeško papirnico izvajal določene logistične storitve, vendar po konkurenčnih cenah.« Pri tem je dodal, da je eno od podjetij v njegovi lasti Radeče papirju Novi posodilo denar. Direktor Emkaana Investmentsa Usman Shaikh na naša novinarska vprašanja včeraj ni želel odgovarjati.

Namesto Rakuše je bil za direktorja Radeče papirja Nove in Muflona začasno imenovan Abdul Aziz Al Sidais, po naših informacijah pa naj bi bili po novem na vseh ključnih dokumentih družbe potrebni kar trije sopodpisniki.

Ob bliskoviti zamenjavi Rakuše je okrog 250 zaposlenih začelo skrbeti, kakšni so prihodnji načrti Emkaana. Kot smo izvedeli neuradno, so jih Arabci pomirili, češ da niso predvidene nobene korenite spremembe. V prihodnjem letu naj bi bila predvidena tudi naložba v višini 1,5 milijona evrov v obnovo tako imenovanega stroja pet. Ta je namenjen izdelavi papirja z visoko varnostjo, ki se med drugim uporablja za tiskanje denarja. Pri izdelavi tovrstnega papirja Radeče papir Nova kot podizvajalec že sodeluje s francosko družbo Oberthur Technologies, v okviru katere deluje ena največjih tiskarn za evrske bankovce. Preden je Emkaan Investments iz stečajne mase Radeče papirja Nove odkupil premoženje propadle papirnice, se je za nakup sicer zanimal tudi Oberthur Technologies.

Država ni izplačala obljubljenih subvencij

Spomnimo, za nakup Radeče papirja Nove in Muflona je Emkaan Investments oziroma njegova luksemburška izpostava Emkaan Holdings odštela dobrih pet milijonov evrov. Pred zagonom proizvodnje so na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo obljubljali subvencije za neposredno tujo naložbo in zaposlitve v skupni višini treh milijonov evrov. Pozneje so Arabci svoja pričakovanja znižali na 1,2 milijona evrov. Toda niti teh sredstev država ni nikoli izplačala. »Na gospodarskem ministrstvu so neizplačilo subvencij utemeljevali s tem, da je Emkaan Holdings le podjetje nabiralnik oziroma slamnati lastnik Radeče papirja Nove. Upam, da so se zdaj vsi dvomi o lastništvu papirnice razblinili,« je dejal Rakuša. Medtem ko sta Radeče papir Nova in Muflon lani dosegla prek 27 milijonov evrov prihodkov od prodaje, naj bi letos dosegla okrog 35 milijonov evrov. Na naša vprašanja v Radeče papirju Novi včeraj niso odgovorili.