Različna gradiva in tehnologije

Pasivne hiše, ki si jih bo moč ogledati, so grajene z različnimi gradivi in različnimi tehnologijami. Dokazujejo, da standard pasivne hiše omogoča številne arhitekturne in izvedbene oblike, ki so primerne za vsa okolja. Na Dnevih pasivnih hiš si je mogoče ogledati že zgrajene pasivne hiše, ali pa tiste, ki se še gradijo. Te so gotovo zelo zanimive tako za investitorje kot projektante, saj je veliko elementov, ki definirajo standard pasivne hiše, takrat še vidnih.

Na Dnevih pasivnih hiš, ki bodo potekali od 13. in 15. novembra, je za ogled obvezna predhodna prijava na elektronski naslov, ki je naveden pri vsaki hiši. Natančne podatke, kako priti do hiše, bodo obiskovalci dobili ob prijavi. Omejitve števila ogledov ni, od obiskovalcev pa se pričakuje uvideven obisk in ogled pasivne hiše. Pri ogledu pasivne hiše se najbolj splača preveriti izkušnje lastnikov oziroma investitorjev. Po eni strani so pomembne izkušnje z načrtovanjem in gradnjo, po drugi pa tudi izkušnje z bivanjem.

Predavanja o pasivni hiši

V okviru Dnevov pasivnih hiš bodo pripravljena predavanja, na katerih bodo udeleženci lahko izvedeli vse o tem, kaj je pasivna hiša, kako deluje, kakšne so njene prednosti ter kako se stavbe prezračuje in ogreva. Predstavljene bodo tudi možnosti financiranja. Predavanja bodo v petek, 13. novembra 2015, ob 16.30 v Plečnikovi predavalnici Fakultete za arhitekturo, UL, Zoisova 12, Ljubljana.

Spremljevalni dogodki

V času Dnevov pasivnih hiš bodo poleg ogledov pasivnih hiš pri članih Konzorcija pasivna hiša pripravljeni tudi spremljevalni dogodki: predavanja, predstavitve gradiv in komponent za pasivne hiše, predstavitve dejavnosti podjetij itn.). Seznam hiš in spremljevalnih dogodkov ter druge pomembne informacije so objavljeni na spletni strani Konzorcija pasivna hiša (www.fa.uni-lj.si/konzorcijph, Dnevi pasivne hiše). Udeležba je za vse dogodke brezplačna.

Izr. prof. dr. Martina Zbašnik-Senegačnik, u.d.i.a., Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani