Več ni vedno dobro

Prevladujoči temi lahko pridemo naproti z več viri svetlobe. Predvsem delovna miza, jedilna miza, bralni kotiček in dnevna soba brez težav prenesejo več svetlobe. Če le imamo možnost, zato namestimo dodaten vir svetlobe, najbolje v obliki stoječe ali namizne svetilke. Če stanovanje ravno prenavljamo ali opremljamo na novo, se posvetujmo s strokovnjaki za osvetlitev, da bomo lahko že vnaprej ustrezno načrtovali različne vire svetlobe za večje bivanjsko ugodje.

Vedeti moramo tudi, da samo več svetlobe ni vedno dobro. Umeten vir svetlobe, še zlasti če je neposreden, je lahko tudi premočan za oko, zato je najbolje namestiti svetila, ki imajo svetlobo zasenčeno ali pa jo usmerjajo stran od naših pogledov. Izrabimo lahko tudi sodobno tehnologijo in uporabimo LED-trak ali drobne vire svetlobe, ki poskrbijo za svetlobo, ki ustvarja vzdušje.

Barva svetlobe

Ker bomo kar nekaj mesecev odvisni od umetne svetlobe, je smotrno pozornost usmeriti tudi na njeno barvo. Zaradi nekakovostnih virov svetlobe lahko naše oko zelo trpi, zato se ogibajmo visokemu deležu modre svetlobe in tudi nizkemu indeksu barvne reprodukcije. Ta naj ne bo nižji od 80. Svetloba sveč ima recimo indeks skoraj 100, kar veliko prispeva k ugodju. Če le lahko, izberimo toplo barvo svetlobe vsaj nad jedilno mizo in v dnevni sobi.

Sledimo ritmu narave

Preveč umetne svetlobe lahko na dolgi rok celo škodi. Preveč svetlobe ali premočna umetna svetloba lahko slabo vplivata na hormonsko ravnovesje, zato nikar ne poskušajmo enako močno osvetliti celotnega bivalnega prostora. Najbolj zdravo je v popoldanskem in večernem delu dneva slediti naravnemu ritmu in mu prilagoditi tudi svetlobo. Izrabimo lahko tehnologijo, ki omogoča regulacijo svetilnosti, in si omislimo več manjših virov svetlobe, ki ustvarjajo mehke svetlobne kontraste v prostoru, pozornost pa je treba posvetiti tudi kakovosti svetlobe. (es)