Tretji najbolj obiskani novičarski portal v državi Multimedijski center (MMC) Radiotelevizije Slovenija že od začetka leta vodi vršilka dolžnosti urednika uredništva za nove medije Kaja Jakopič. Čeprav se je razpis za to mesto zaključil poleti in je Jakopičeva pridobila kar 91-odstotno podporo uredništva, je MMC še naprej brez urednice oziroma urednika s polnimi pooblastili. Poleg zdajšnje vršilke dolžnosti urednika se je na razpis prijavil tudi bivši dopisnik iz Zagreba Vanja Vardjan, za katerega pa so se na volitvah izrekli zgolj trije člani uredništva. Na volitvah konec avgusta je sicer o obeh kandidatih glasovalo 34 novinarjev 43-članskega kolektiva.

Kot je slišati na Kolodvorski, naj bi postopek imenovanja Kaje Jakopič za urednico MMC s polnim mandatom zavirala odgovorna urednica informativnega programa Televizije Slovenija Jadranka Rebernik, ki v soglasju z odgovornim urednikom prvega radijskega programa Andrejem Stoparjem tudi imenuje urednika uredništva za nove medije MMC.

Za pojasnila smo se včeraj obrnili na službo za odnose z javnostmi RTVS, vendar odgovorov nismo prejeli. Prav tako se na telefonske klice ni odzvala niti Rebernikova. Sicer pa marsikdo od naših sogovornikov s Kolodvorske zavlačevanja z imenovanjem urednika MMC ne razume, še posebej zato, ker sta se na razpis prijavila zgolj dva kandidata. O vzrokih za nastalo situacijo zato zgolj ugibajo. Nekateri omenjajo domnevno pristranskost spletne strani javne radiotelevizije, drugi pa premajhno izpostavljenost radijskih in televizijskih vsebin na portalu, tudi takšnih, ki bi zgolj promovirale oddaje ali voditelje javne televizije in radia. Da bi bila v igri za vodenje MMC tretja oseba, nam ni nihče omenil. Neuradno je sicer slišati, da bi lahko Rebernikova v prihodnjih dneh ali tednih Jakopičevi zgolj podaljšala vedejevstvo. »Multimedija je danes eden od pomembnejših elementov javne radiotelevizije, zato so potrebne premišljene poteze. Tudi zaradi vzpostavitve novičarskega centra, v katerem bo MMC središče dogajanja,« pa nam je včeraj povedala direktorica Televizije Slovenija Ljerka Bizilj.

Kaja Jakopič, ki včeraj zapleta ni želela komentirati, je vodenje MMC prevzela aprila 2012, ko je vodstvo RTVS s spremembami statuta javnega zavoda ukinilo mesto odgovornega urednika MMC, ki ga je do tedaj zasedal Uroš Urbanija, trenutno odgovorni urednik portala Nova24TV.