Nik Zupančič je tudi v praksi začel opravljati funkcijo selektorja hokejske reprezentance, ki jo je prevzel po nepreklicnem odstopu Matjaža Kopitarja, s katerim sta pet let delovala kot tandem v članski vrsti. Zupančič je sinoči na Bledu pozdravil izbrane hokejiste, s katerimi bo nocoj odpotoval v Katovice na Poljsko, kjer reprezentanco čaka uvodni turnir v novi sezoni. Ker velja za temeljitega človeka, se je pripravil tudi na številna vprašanja novinarjev. Na tiskovno konferenco je prišel z beležnico in na široko pojasnil svoj pogled na aktualne hokejske zadeve.

O pričakovanjih pred turnirjem.

Vsi smo z nestrpnostjo čakali uvodni zbor v sezoni. Seznam članov reprezentance ni povsem po mojih željah, saj je veliko igralcev poškodovanih. Priložnost bodo dobili nekateri mlajši hokejisti, ki jih želim preizkusiti v različnih situacijah. Turnirja se veselim.

O igralcih, ki so poškodovani, a kljub temu igrajo v klubih.

Takšen status ima več igralcev. V klubih igrajo poškodovani s pomočjo injekcije, zato je prav, da se med reprezentančnim premorom pozdravijo. Na hokejski zvezi smo bili v dilemi, ali bi bilo smiselno na silo zahtevati, da se pridružijo izbrani vrsti. Še vedno verjamem, da so fantje resnično poškodovani, čeprav jih to ne odvrača od tega, da bi igrali v klubih. Večina manjkajočih igralcev je že preizkušenih, zato pri njih ni neznank. Zdajšnji premor mi je omogočil, da sem poklical igralce iz druge nemške in češke lige, kar februarja na prihodnjem zboru ne bo mogoče.

O neobičajnem pojavu, da je poklical sedem hokejistov iz Olimpije.

Igralska baza se zaradi tega ni skrčila. Tivolski fantje so me prepričali, saj so v tej sezoni pokazali napredek. Andrej Hebar je povratnik v reprezentanco, ker dobro igra. Z igralci sem opravil pogovore, da smo razjasnili, ali so sploh pripravljeni delati pod določenimi pogoji. S tem ni bilo težav. Mladi so lahko veseli, da se vzpenjajo. Prav je, da okusijo reprezentančni utrip. V Olimpiji dobivajo dovolj igralnega časa, ki ga s pridom izkoriščajo, čeprav si želijo, da bi bilo moštvo višje na lestvici. Kot selektor sem se osredotočil na njihove individualne predstave.

O vznemirjenju pred debijem na selektorski klopi.

Krajši sestanek z igralci sem že opravil. V teh dneh bo sledil še kakšen pogovor zaradi spoznavanja, a jaz sem že toliko časa v hokeju, da se z vsemi dobro poznam. Hokejisti vedo, kakšen človek sem in kako delujem. Spoštovali bomo natančnost, doslednost in pošten odnos z vseh strani. Vedno sem odprt za pogovor o morebitnih težavah, fantje pa vedo, da bo zadnja beseda moja. Jaz odločam in nosim odgovornost.

O prizorišču turnirja in tekmecih.

Prav je, da bomo odpotovali na prizorišče prihodnjega turnirja skupine B, čeprav tokrat ne bomo igrali v isti dvorani. Pomembno je, da bomo nastanjeni v Katovicah, kjer se bomo lahko seznanili s pogoji dela. Aprila na prvenstvu bomo igrali proti istim tekmecem kot zdaj. Zanimajo nas predvsem Poljaki in Korejci. S Poljaki že dolgo nismo igrali, Korejci pa vseskozi naturalizirajo igralce, zato bo zanimivo. Avstrija? V njihovi postavi je veliko mladih igralcev iz EBEL. Drug drugega dovolj dobro poznamo. Nasprotniki bodo ravno pravšnji za Slovenijo, tekme pa zahtevne in na visoki ravni.

O odgovorih, ki jih bo iskal v Katovicah.

Veliko neznank ni. Rad bi videl igralce, ki prej niso imeli večje vloge v reprezentanci. Preizkusil jih bom v različnih kombinacijah. Na tovrstnih turnirjih lahko veliko rotiramo.

O tem, da bo Slovenija odslej brez upokojenega Tomaža Razingarja.

Vsak se enkrat upokoji, tudi sam sem to doživel. Na prihajajočem turnirju bo novi kapetan Andrej Tavželj, njegova pomočnika bosta Mitja Robar in David Rodman. Kdo bo kapetan, ko bo Slovenija v popolni postavi? Nagibam se k Janu Muršaku.

O statusu Roka Pajiča, ki je bil dalj časa odrezan od reprezentance.

Z Rokom sva bila v stiku. Nameraval sem ga poklicati v izbrano vrsto, da bi nam pomagal v Katovicah. Ima težave s simptomi astme, čeprav so bili pregledi pri zdravnikih zanj ugodni.

O novostih, ki jih namerava uvesti.

Imamo premalo časa, da bi korenito spreminjali sistem igre. Glede na to, da bomo aprila v skupini B v vlogi favorita, bomo le dogradili sedanji sistem. Imamo dovolj znanja, da lahko igramo agresivneje, da tekmece prisilimo v več napak. Skušal bom doseči, da bodo fantje sprejemali pravilne odločitve v danih situacijah.

O tem, ali je govoril s predhodnikom Matjažem Kopitarjem.

Največ sva bila v stiku takoj po mojem imenovanju letošnjo pomlad. Takrat sva si izmenjala nekaj mnenj, govorila sva tudi pred odhodom njegovega sina Anžeta v ZDA. V zadnjih dneh se nisva slišala.