V Slovenijo je včeraj prispela pomoč za begunce iz Slovaške, Luksemburga in z Madžarskega. V nastanitvene centre po državi, zlasti na Šentilj, prihaja oprema za prenočevanje, kot so odeje, spalne vreče in postelje. Po tednih zmede in napačnih odločitev – predvsem omejevanju gibanja na neprimernih območjih v okolici Brežic, pomanjkljive oskrbe in zamudne registracije, kar je po mnenju humanitarnih delavcev in nevladnih organizacij izredno povečevalo trpljenje beguncev – je državni logistični aparat vendarle ujel ritem. Država je že v preteklih dneh sprejela tudi pomoč s Češkega, Nizozemskega, iz Velike Britanije in Avstrije.

Otroke oblačijo v bunde

Center na Šentilju je ob našem obisku v nedeljo deloval utečeno. Vojska, policija, civilna zaščita, Rdeči križ in prostovoljske organizacije so lahko poskrbeli za večino od tamkaj nastanjenih štiri tisoč migrantov oziroma beguncev. Šotori, ki lahko sprejmejo vsak po več sto oseb, so ogrevani, v skladiščih je bilo videti velike zaloge hrane, mleka in plastenk z vodo. Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je včeraj povedal, da zimskih oblačil in spalnih vreč zmanjkuje. Obenem pa, da je Slovenska karitas prejela tako veliko pošiljko zimske opreme, da zanjo iščejo prostor v Mariboru, saj na Šentilju zmanjkuje prostora.

Humanitarci beguncem na Šentilju, zlasti otrokom, ki so pomanjkljivo oblečeni, razdelijo veliko zimskih oblačil. Ogromnih škatel z oblačili, ki še čakajo v skladiščih, prostovoljci nimajo časa pregledati, zato nekaterih kosov, zlasti otroških bund in toplih hlač, v razdeljevalnici za sprotne potrebe tudi zmanjkuje. Šefic je včeraj dejal, da se zaveda, da prostovoljci ne bodo mogli dela z begunci opravljati v »nedogled« in da bo morala delovanje nastanitvenih centrov prevzeti »profesionalna struktura«.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je pojasnila, da je v okviru programa javnih del že zaživelo rekrutiranje dolgotrajno brezposelnih, ki so se odločili za delo z begunci. Odločitev je prostovoljna, saj morajo biti ljudje za tovrstno delo osebno motivirani, sicer bi lahko beguncem naredili več škode kot koristi. Ministrstvo bo podpisalo pogodbe z dvesto šestdesetimi brezposelnimi, ki bodo za zdaj delali do konca decembra. Za ta namen je država že zagotovila 650.000 evrov. Plačilo bo približno enako minimalni plači – odvisno bo od vrste dela, to pa bo odvisno od stopnje izobrazbe. Zaposleni bodo sodelovali pri čiščenju in urejanju ter pomoči humanitarnim organizacijam pri razdeljevanju hrane in drugega materiala v sprejemnih in nastanitvenih centrih. Ker se bodo prihodi beguncev v prihodnjem letu predvidoma nadaljevali, pa ministrstvo že pripravlja nov zaposlitveni program, za katerega bo namenjenih 37 milijonov evrov.

Ustaviti sovražnost do beguncev

»Na Slovenski filantropiji smo dnevno v stiku s številnimi organizacijami in posamezniki, ki so pripravljeni pomagati in se trudijo vzdrževati strpen odnos do beguncev. Zato pozivamo predvsem k ustavitvi sovražnosti,« je predstavnica Slovenske filantropije Lenka Vojnovič opozorila na nestrpna stališča do beguncev, ki se širijo po spletu. »Sovražnost škodi tudi vsem tistim posameznikom, prostovoljcem, ki danes pomagajo beguncem, jutri pa bodo pomagali tudi na drugih področjih,« pravi Vojnovičeva.

V Slovenijo je sicer včeraj z vlaki s Hrvaškega do 14. ure prispelo novih 4200 migrantov, na Hrvaško pa jih je v zadnjih 24 urah prispelo kar 9500.

V hrvaškem Slavonskem Brodu se bo danes odprl nov tranzitni center, v katerega bodo vlaki vozili neposredno iz Srbije. Sočasno naj bi v njem nastanili okrog pet tisoč migrantov. Hrvaška se je s Srbijo in agencijo EU Frontex dogovorila tudi za skupno registracijo beguncev že v Srbiji. Podobno idejo – da bi slovenski policisti registrirali begunce že med potjo na Hrvaškem in jim s tem prihranila čakanje – je Slovenija pred dvema tednoma zavrnila.