Narisali smo vam obstoječe stanje. Jedilnico bi želeli povezati s kuhinjo in dnevno sobo, v kuhinji pa bi imeli radi velik otok. Vodovodne napeljave so v steni, ki deli jedilnico od kuhinje. V stranišče pa bi radi umestili kadico za prho. Pripravljeni smo tudi na morebitno rušenje obstoječih sten, če bi bil prostor bolj povezan in bolj prostoren. Shrambo pa želimo obdržati. V dnevno sobo bi radi umestili klavir, ne pianina. Všeč so nam čiste linije in svetle barve. Hvala vam za vaš predlog. Tarja in Anže z otroki

Odgovor: Predlagana rešitev zahteva kar nekaj rušenja sten, a boste s tem pridobili zares velik bivalni in z jedilnico povezan prostor. Predlagam vam, da steno, ki jedilnico loči od dnevne sobe, porušite. S tem boste pridobili dovolj prostora za komunikacijo med obema prostoroma. V vmesni prostor bi lahko umestili kabino za prhanje. Kopalnica bo povsem funkcionalna, kuhinjski otok pa bo lahko zelo velik in udoben z dvema koritoma in pomivalnim strojem pod pultom. Hkrati bo na tako velikem otoku tudi dovolj delovne površine.

Dnevni prostor je velik in svetel, z velikimi steklenimi površinami. Po izrisanem predlogu vanj umestite veliko sedežno garnituro in knjižne police – nizke elemente, in tudi za klavir bo ostalo dovolj prostora, da bo v tem prostoru dominanten element. Pohištvo naj bo tako v dnevni sobi kot tudi jedilnici in kuhinji enotno, minimalistično, svetlih barv in čistih linij.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.