Med bolj znanimi in razširjenimi težavami psov in mačk so debelost, alergije, sladkorna bolezen, obolenje ledvic, diareja, obolenja kardiovaskularnega sistema in sklepov, obolenja sečil, novotvorbe, problemi z zobmi, dermatološke bolezni in prebavne motnje. Neustrezna hrana lahko pripomore tudi k zasuku želodca.

Pravilna prehrana

Za zdravje in dobro počutje štirinožnega prijatelja je pravilna prehrana vsekakor zelo pomembna. Pes ima drugačne prehranske potrebe kot mi in najbolje je, da ga že kot mladička navadimo na brikete. »Prednost briketov je v vsebnosti vseh sestavin, ki jih potrebuje v različnih obdobjih svojega življenja. Energijske potrebe se seveda razlikujejo glede na starost, velikost, aktivnost, pasmo in spol živali,« pravi Zala Rihar, dr. vet. med., iz podjetja DJ Plus in dodaja, da moramo vsakemu psu ponuditi zanj ustrezno hrano.

Popolna hrana za pse

Zaradi natančno določenih deležev posameznih sestavin, ki jih pes potrebuje za rast in razvoj ter pravilno delovanje organizma, so briketi popolna hrana za pse. »V mehki, kuhani ali surovi hrani navadno ni dovolj potrebnih sestavin, ni dovolj vitaminov in mineralov, zato jih je treba dodajati,« pove Riharjeva in pri tem omeni tudi zobno higieno. Briketi namreč zaradi svoje oblike in trdote prispevajo tudi k čiščenju zobnega kamna.

Menjava hrane

Če se v nekem obdobju zaradi različnih razlogov odločimo za zamenjavo hrane, je spremembo priporočljivo uvajati postopoma, da se ji prebavni trakt psa privadi. »To pomeni, da mu damo na primer tretjino nove hrane z dvema tretjinama tiste, ki jo je jedel prej, in jo nato postopoma v štirinajstih dneh povsem zamenjamo,« pove veterinarka in doda, da moramo biti pozorni, da ima nova hrana zadostno vsebnost tistih sestavin, ki jih pes potrebuje.

Tudi kužki so razvajeni

Majhni kužki se, ko jih pričnemo postopno navajati na nove okuse, ne razlikujejo prav veliko od majhnih otrok. Mami jih vsaka hrana, ki je začinjena, slana in nasploh zanimiva, in hitro se začne izsiljevanje,« pravi sogovornica. »Podobno je, kot bi otroku rekli, da ne sme jesti ničesar, kar vsebuje sol, ali mu prepovedali čips. Tudi on bi starše moledoval za vsaj en slan krompirček,« še pove ter doda: »Če želimo pomagati izbirčnemu kužku, najprej ugotovimo, zakaj je izbirčen. Morda mu hrana ne dene dobro ali pa je celo pokvarjena.«

Če je res samo izbirčen, mu je priporočljivo na brikete politi malo lososovega olja, vmešati konzervo ali pa dodati malo riža ali testenin.« Stradanje kužka ni prava rešitev. »Sama imam psičko, ki je zelo suha in še izbirčna po vrhu. Če izgubi pol kilograma, je to zanjo zelo veliko. Naši kužki so lahko tudi malce izbirčni, saj obstaja odlična briketirana hrana, ki jo bodo zagotovo z veseljem pojedli.«

Priboljški

Priboljški so pri vzgoji in šolanju psa nujni, vendar je treba dodatke k hrani upoštevati pri količini zaužitih kalorij. Kot pravi veterinarka Zala Rihar, je treba biti s priboljški pazljiv le pri dietah, kjer jih odsvetuje. »Priboljški, kot so mali pasji piškotki, sušeni trakci mesa, sušene ribe v kockah, so tudi bolj kalorični in lastniki včasih pozabijo omejiti količine njihovega dnevnega vnosa. Predvsem pa naj bodo priboljški nagrada za lepo vedenje,« še pove.

Nikakor pa s priboljški ne gre hraniti požrešnega psa. Pomagamo mu drugače, tako da dnevno količino hrane razdelimo na več manjših obrokov. »Raje ga poskusimo zamotiti z aktivnostjo. Veliko kužkov namreč hrepeni po hrani zaradi dolgčasa. Naj gredo ven ali se zamotijo s palico ali igračko,« pove sogovornica ter pogovor sklene z lepo mislijo: »Lepo skrbite za svoje štirinožne prijatelje, saj so edini, ki vam prav vedno stojijo ob strani.«

Vir: priloga Nika