Predstavniki Fibe in Uleba so po nekaterih informacijah za skupno mizo sedli že v začetku oktobra, kjer so bili narejeni pomembni premiki v primerjavi s preteklostjo, z modelom pa so bili klubi seznanjeni že junija. V novi evroligi bo sodelovalo 16 moštev. Osem največjih evropskih velikanov (Barcelona, Real Madrid, Olympiacos, Panathinaikos, CSKA, Maccabi, Fenerbahče in Anadolu Efes) bo imelo mesta zagotovljena, štiri mesta bodo zasedli aktualni državni prvaki Francije, Litve, Italije in Nemčije. Za preostala štiri mesta bo Fiba uvedla kvalifikacije, v katerih bodo sodelovali prvaki drugih evropskih držav. Po določenem času bi se lahko tekmovanje razširilo, klubi pa naj bi si v vsaki sezoni glede na uspehe razdelili 30 milijonov evrov.

Če bo jutrišnji sestanek uspešen, v kar naj ne bi dvomil skoraj nihče, bodo precejšnjo veljavo znova dobila državna prvenstva, za regionalna tekmovanja, torej tudi ligo ABA, pa to ne pomeni nič dobrega. Ob tem je zanimivo, da je Košarkarska zveza Slovenije na začetku oktobra presenetila z uradnim sporočilom, da bodo morali od prihodnje sezone v državnem prvenstvu sodelovati vsi klubi. Skoraj gotovo je, da so veljaki v krovni slovenski košarkarski organizaciji že imeli informacijo o prihodnjih tektonskih premikih v evropskem klubskem košarkarskem prostoru.

Ali bodo uspešni ali ne, bo pokazal čas. Najpomembneje je, da se bo s spremembami strinjala večina in da ne bodo s seboj prinesli takšnega ali drugačnega obračunavanja, ki bi škodoval razvoju košarke na stari celini.