Včeraj ob 8.52 je prebivalce Brežic in okoliških naselij močno prestrašil precej močan nekaj sekund trajajoč potresni sunek z magnitudo 4,2, ki ga seizmologi uvrščajo med 5. in 6. stopnjo evropske lestvice. Epicenter potresa je bil 8 kilometrov jugozahodno od Brežic, na severnih obronkih Gorjancev. Ranjenih ni bilo, več stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij je utrpelo škodo v obliki razpok v stenah, razbitih strešnikov in poškodovanih predmetov, ki so popadali s polic.

V Bušeči vasi je sunek podrl dimnik opuščene stare osnovne šole, ki je padel na spodaj parkiran kombi in ga poškodoval, prestrašil je tudi vernike, ki so bili pri obredu v tamkajšnji cerkvi. Župnik Franc Novak iz župnije Podbočje je obred končal pri križu na pokopališču, saj je ocenil, da v stari cerkvi ni varno. Bušečanka Nuška Lekič nam je povedala, da jim je podrlo skladovnico drv ter s strehe hiše vrglo slemenjak. Začutila je tudi popotresni sunek malo po 9. uri z magnitudo 3,2.

Precej škode je potres povzročil tudi v bližnji Vrhovski vasi. Številčna družina Janeza Kodriča je bila v času potresa na pokopališču v Bušeči vasi, po vrnitvi domov pa so v svoji novejši hiši prav v vseh prostorih odkrili razpoke in po tleh razmetane predmete. »S stenske ure je odpadlo nihalo, s kamina so popadale slike. S polic v otroških sobah je pometalo igrače,« nam je razdejanje kazala mlada mamica Petra Kodrič.

Še huje je bilo pri sosedi Ivani Dornik, ki živi sama v starejši hiši. Ko smo jo obiskali, je bilo po tleh vse polno ometa, iz sten ob stropu pa so zijale tudi več kot centimeter široke razpoke. »Sedela sem za mizo in zajtrkovala, ko je najprej zaropotal štedilnik, nato pa sem opazila, da se vse trese,« nam je povedala Dornikova. Prestrašeni so bili tudi prebivalci Brežic, kjer so v višjih nadstropjih stanovanjskih blokov s polic padali predmeti, žvenketala so tudi stekla. Precej ljudi je objekte zapustilo in zunaj čakalo morebitne nove sunke.

Naprave v krški jedrski elektrarni so potres sicer zaznale, vendar je takojšnji pregled stanja pokazal, da dogodek na proizvodne sisteme in opremo ni vplival, zaradi česar je elektrarna še naprej delovala s polno močjo.