Kako ocenjujete trenutno stanje Tajfuna?

Če bi mi pred sezono kdo rekel, da bomo imeli v ligi ABA po sedmih krogih zmagi in pet porazov, bi to sprejel. Je pa tako, da vsak poraz boli in se z njim težko sprijazniš. Daleč od tega, da bi iskal izgovore, a smo celotno pripravljalno obdobje opravili brez organizatorjev igre. To pusti posledice, saj je v vrhunski košarki organizator igre najpomembnejša pozicija na igrišču. Prvi organizator igre je podaljšana roka trenerja in drži v rokah niti celotne igre moštva. Pozneje je prišel tudi Emir Zimić, in to celo poškodovan, zato je potreboval precej časa, da je ujel ritem. Ko te stvari sešteješ, je jasno, da težave enkrat morajo priti na dan.

Kar nekaj tekem ste izgubili v zaključku. Je tudi to posledica tega, kar ste naštevali?

Tudi. Poglejte našega prvega organizatorja igre Ceolo Clarka. Lani je imel odlično sezono, a se nam je poleti zaradi družinskih obveznosti pridružil pozno. Tudi trenerju Mihevcu sem povedal, da na uvodu od njega pričakujem dobre predstave, a da bo nato zagotovo padel. In to se dogaja. Če nimaš narejene fizične baze, te naporen ritem prej ali slej zdela. On je eden naših glavnih igralcev, od katerega smo točkovno precej odvisni. Če ti igralec, od katerega si na tekmo pričakoval od 10 do 15 točk, tega ne da, si hitro v težavah. Poleg tega večini igralcev v moštvu manjka izkušenj iz lige ABA in evropskih tekmovanj in je zanje vse skupaj novo. Od potovanj do napornega ritma tekem.

Kako naprej?

Predvsem moramo biti potrpežljivi. Prepričan sem, da imamo kakovostno moštvo in da smo lahko višje v jadranskem tekmovanju, kot smo trenutno. Glavo je treba dvigniti pokončno. Soigralcem sem to v sredo tudi jasno povedal. Porazi so sestavni del košarke. V težkih trenutkih se pokaže pravi značaj igralcev in moštva. Edino, kar nam ostane, je, da gremo v dvorano s pozitivnimi mislimi in optimizmom in damo na vsakem treningu svoj maksimum, čeprav smo v manjši krizi. Treba bo garati, da pridemo nazaj v formo. To je edini recept.

Kako pa naporen ritem tekem pri sedemintridesetih letih vpliva na vas?

Fizično sem dobro pripravljen. Zagotovo pa je težko. Sem pa bil v takšnih situacijah pogosto. V mlajših letih so me trenerji naučili, da je vse v glavi. Ko je telo utrujeno, te zavira. To je naravna reakcija. A naša glava je neverjetna. Če si mentalno in psihično dobro pripravljen, lahko z glavo prepričaš telo, da gre čez točko, za katero misliš, da je tvoj maksimum. Ljudje se svojih limitov sploh ne zavedamo, ker se vsakič, ko pridemo do tega, da nas kaj zaboli, ustavimo. Tisti, ki znajo v glavi preklopiti, da kljub bolečinam zdržijo še minuto, dve, tri, so na dolgi rok zmagovalci. Zagotovo mi pa pride prav, da me trener Mihevc ne troši po nepotrebnem. Proti Crveni zvezdi in Budućnosti, ko je bilo hitro jasno, da nimamo možnosti za presenečenje, me ni držal po nepotrebnem na parketu.

Kako se lotiti Cedevite?

Vemo, da ima Cedevita določene probleme, saj je izgubila proti Zadru in Krki. Vsi so pričakovali, da bodo letos mleli pred seboj, a ni tako. Izkazalo se je, da se proti njim da igrati. Narediti moramo dobro pripravo in videti, kje so njihove slabosti. Preučiti moramo, kje so jim majhne ekipe delale največje preglavice. Ob tem pa seveda gledati tudi na svojo igro. Če je to uspelo drugim, zakaj ne bi v primeru dobrega dne tudi mi ugnali evroligaškega nasprotnika?

Liga ABA, 8. krog, danes ob 21. uri: Mega Leks – Sutjeska, jutri ob 17. uri: Zadar – Olimpija, ob 19. uri: Krka – MZT Skopje, ob 21. uri: Budućnost – Metalac, nedelja ob 17. uri: Cibona – Igokea, ob 19. uri: Tajfun – Cedevita, torek ob 18. uri: Crvena zvezda – Partizan.