Najboljši slovenski boksar Dejan Zavec je pred novim izzivom. Znova se bo podal čez Atlantik, kjer bo na 40. dvoboju v profesionalni karieri skušal doseči prvo zmago v ZDA. Petindvajsetega novembra se bo v Miamiju boril s Kubancem Erislandyjem Laro, svetovnim prvakom po verzijah WBA in IBO v supervelterski kategoriji. Če bo Zavec 32-letnega tekmeca, ki zaseda drugo mesto na svetovni lestvici, premagal, bosta lovoriki odpotovali z njim na Ptuj, kjer je včeraj predstavil svoje načrte pred enim vrhuncev kariere. O Lari, ki je dobil vzdevek American dream (ameriške sanje), je govoril z izbranimi besedami, a svoje poti ne bi zamenjal z njegovo, kajti Zavec pravi, da živi slovenske sanje.

O vtisih po odločitvi, da se bo boril z Erislandyjem Laro.

Kar sem ves čas govoril, se je zgodilo, zato sem vesel. Govoril sem namreč, da me zanima tisto, kar je najvišje oziroma višje od mene. Pas, ki sem ga osvojil z zmago proti Saši Jengojanu, mi zaradi preveč prelite krvi ni ostal v najlepšem spominu. Po drugi strani je to del športa, ki ga ne moreš predvideti. Vsaka kaplja, ki je odtekla, se je izplačala, kajti ta pas mi je odprl vrata za borbo v Ameriki z aktualnim svetovnim prvakom. Na prste ene roke lahko preštejemo Evropejce, ki so dobili priložnost v Ameriki izzvati svetovnega prvaka. Znano je, da imajo Američani te dvoboje rezervirane zase. Še večjo težo boju daje kakovost tekmeca, kot je Lara.

O drugih možnostih za dvoboj.

Dogajanje v boksu je vedno pestro in vse je mogoče. Imel sem več možnosti. Prva, ki me je najbolj presenetila, je bila ponudba za dvoboj v Angliji za naslov svetovnega prvaka po verziji WBO proti Liamu Smithu, v igri je bil dvoboj z Jarmellom Charlom, bilo je še nekaj možnosti, vsi morebitni tekmeci pa so spadali med najboljših pet ali deset na svetovni lestvici. Njihovo zanimanje za dvoboj z mano je bilo potrditev, da jaz in ljudje v moji ekipi še nismo pozabljeni. Nekaj zelo častitljivega vidim v tem, kajti vem, koliko napora je potrebno, da pride do dvoboja, še posebno če gre za tako vrhunski dvoboj, kot bo proti Lari.

O tekmecu Erislandyju Lari.

Lara se bori brez sramu in brez pomislekov. Njegov stil ni zelo atraktiven, ne izvaja serije za serijo udarcev, ampak boksa na razdalji. Ima izjemen občutek za vodenje boja. To bo povsem drugačen dvoboj, kot smo jih bili vajeni do zdaj. Doslej je dvakrat po neenotni odločitvi sodnikov nezasluženo izgubil, kar kaže na to, da ni imel prave ekipe ob sebi. Profesionalno je začel boksati v Nemčiji, potem se mu je uspelo plasirati v Ameriko, kjer je dobil ime American dream (ameriške sanje, op. p.). Veliko strokovnjakov njegov način boksanja primerja s Floydom Mayweatherjem. Seveda bo pa moral še veliko postoriti, da bo uspešen kot Mayweather, ki je je eden in edini. Lara glede na tehniko boksa ne zaostaja veliko. Za seboj ima več kot 340 amaterskih dvobojev, je nosilec medalje na svetovnem prvenstvu, zdaj je upravičeno svetovni prvak po verziji WBA. Lari tekmeci po boksarski izobrazbi ne morejo slediti. To je zame velik izziv. Njegovo športno pot zelo spoštujem. Je izjemen, a ne grem v Ameriko, da bi vknjižil nov poraz. Ne glede na njegovo kakovost in preteklost me zanima le zmaga. Glede na tehnično podkovanost se nobeden od mojih dosedanjih tekmecev ne more kosati z njim.

O pripravah na dvoboj.

Fizične priprave sem opravil v Sloveniji. Zdaj me čaka pot v Nemčijo, kjer bom vadil s partnerji za trening. Osredotočen bom na taktiko in tehniko, skušal bom izboljšati eksplozivno moč in se prilagajati tekmecu. Vse delamo v smeri, da bi izničili njegovo dominacijo. Verjamem, da nam lahko uspe z zrelo taktiko in dobršno mero previdnosti.

O tem, ali bo borba proti Lari zadnja v njegovi karieri.

Vse več razmislekov gre v to smer. Morda je kdo od novinarjev pomislil, da smo tiskovno konferenco organizirali, da bi naznanil slovo. Ne oziram se na preteklost. Gledam le do tega dvoboja. Kako bo po tem, ne vem. Zelo pomembno je, kašno bo moje počutje. Blizu konca sem, a si želim, da ga še ne bi dosegel. Če se bom po dvoboju počutil kot zdaj, potem ne bo razloga za konec kariere. Vendar se pred dvobojem nočem odločiti. Rad bi doživel svoj maksimum. Če se bo to zgodilo zdaj, potem bo to to. Če bom še videl potencial, pa ne bo razloga za konec.

O vrhuncu kariere.

Glede na pomen dvoboja bo to vrhunec moje kariere, čeprav o tem težko govorim. Če pogledam, od kod sem prišel in kaj sem že dosegel, so nekateri vrhunci za mano. Ampak dovolil sem si ponovno sanjati in spet sem prišel do vrhunca. V meko boksa prihajamo osvajat titulo. Prihajamo kot izzivalci. S tem bo poplačan ves trud, vse odrekanje. Počutim se, kot bi pojedel vso srečo sveta. Tudi po poslovni plati je to vrhunec moje kariere.

O denarju.

Če bi se odločil le na podlagi denarja, tega dvoboja ne bi bilo. To vam zagotavljam. V življenju velikokrat tehtaš. Zaslužek je sestavni del. A ko gre za premikanje svojih mej, ni najpomembnejši. Gre za dvoboje, zaradi katerih se po karieri lahko pogledaš v ogledalo in si rečeš, da si doživel, preživel in naredil vse.

O čakanju na dogovor za dvoboj.

Ko že vsi govorijo o dvoboju in informacije krožijo po spletu, to gledaš in čakaš na zeleno luč, a je ne dobiš. Potem se ti začne porajati ogromno vprašanj. Čakanje je bilo mukotrpno in mi je pojedlo veliko živcev.

O številu pasov, za katere se bo boril.

Tudi če se ne bi borila za noben pas, bi se odločil za istega borca. Borila se bova le za naslov svetovnega prvaka po verzijah WBA in IBO, kajti nemško združenje, pod katero spada pas WBF, ni želelo privoliti v enako denarno vsoto kot vodstvi drugih dveh verzij, zato bo ta pas ostal pri meni. Zakaj bi morali vedno v ogenj vreči vsa železa, ki jih imamo? Je pa res, da moram naslov po verziji WBF braniti v roku devetih mesecev od zmage proti Saši Jengojanu, kar pa mi po vsej verjetnosti ne bo uspelo. Fizično bi bilo to nemogoče izpeljati.

O prizorišču dvoboja.

Na spletu ga je mogoče videti. Ni pomembno, ali ima dvorana zlate opeke ali smrdi po potu. Ne eno ne drugo mi ne pomaga. Si pa seveda vsi boksarji želimo boksati na najprestižnejših prizoriščih. No, morda je pa to začetek tega prestiža.

O pričakovanjih v ZDA in na Kubi.

Ne računajo, da prihaja nekdo, ki bi znal Lari povzročiti veliko težav. Pričakujejo, da se bom zagnal v tekmeca, kar zna Lara po šolsko obrniti sebi v prid. Verjamem, da bom vse presenetil, kajti boksal bom povsem drugače. Potrpežljivo bom čakal na zmago.