Nina Štajner, arhitektka, modna navdušenka, oblikovalka kostumov in ustanoviteljica prve vintidž modne znamke v Sloveniji Vintage Vikend, je zato v sodelovanju z Lesnino na svojem blogu pripravila nekaj nasvetov, ki vam bodo prihranili čas, stres, denar in morebitno obžalovanje zaradi slabega nakupa sedežne garniture.

Dnevni sobi primerna velikost

Razmislite o velikosti prostora, ki je na voljo. Imate veliko ali majhno dnevno sobo? Koliko prostora lahko namenite sedežni garnituri? Jo želite dopolniti s fotelji in mizicami? Pazite, da bo dovolj dolga, za udobje pa je pomembna tudi širina zofe; preozka zofa je namreč primerna le za zobozdravniško čakalnico! V manjši sobi sedežna garnitura brez dvoma postane največji kos pohištva, zato je pametno izbrati takšen kos, ki je praktičen in estetsko privlačen. Če pri vas občasno prespijo prijatelji, je pametno izbrati raztegljivo zofo, ki služi tudi kot ležišče. Pri izboru dimenzij je treba upoštevati najdaljši in najširši del sedežne garniture, saj je naslonjalo včasih pomaknjeno nazaj in tako dejansko zavzame več prostora kot nakazuje mera na deklaraciji!

Ogrodje naj bo čvrsto

Skrivnost dolgotrajnega življenje sedežne garniture je vsekakor v čvrstosti ogrodja. Izogibajmo se cenenim ogrodjem iz plastike in raje izberimo kvalitetnega lesenega. Pazimo tudi na kvaliteto nog in stikov med posameznimi deli garniture!

Obvezno preverite udobje

Udobja garniture ne moremo preveriti drugače, ko pa da nanjo sedemo, se uležemo in občutimo njeno trdoto, kvaliteto vzmeti in polnila, mehkobo materiala, višino naslonjala ... Za testiranje si moramo vzeti čas in zofo kar v razstavnem salonu dodobra preizkusiti.

Na obrabo in madeže odporen material

Sedežna garnitura za vsakdanjo uporabo mora biti odeta v trpežen material, ki bo kos obrabi in morebitnim madežem. Usnje je material, ki velja za zelo trpežnega, hkrati ne gre nikoli iz mode, na žalost pa ima nekoliko višjo ceno. Trenutno so zelo modne prevleke iz kombinacij lanu, semiša in drugih tkanin, ki so na voljo v različnih barvnih kombinacijah in veljajo za dokaj trpežne. Dandanašnji pa lahko na trgu najdemo tudi tkanine, obdelane za bivanje na prostem, ki so popolnoma odporne proti vodi in madežem. Sicer se zdi pametno izbrati klasično prevleko temnejše barve, po drugi strani pa jo je mogoče, ko se je naveličamo ali jo umažemo, kaj hitro in brez večjih stroškov zamenjati, tako da si lahko privoščimo malo več drznosti!

Vir: www.kitchyworld.com