Zmanjševanje stroškov sili izdelovalce, da tisto tehnologijo, ki jo že imajo, skušajo prodati v novi ali drugačni preobleki. Ali pa tudi to ne, kajti identičnost peugeota partnerja in citroëna berlinga, če sploh ne omenjamo še številnih drugih podobnih primerov, je več kot očitna. In tako je že nekaj časa, kupci pa so postavljeni pred odločitev: ali enega ali drugega, pa čeprav sta vendar enaka. Da, enaka, a tudi tukaj je nekaj malega drugačnosti. Poleg seveda logotipa na nosu in nekaj drugačnih birokratskih številk. Oba sta klasična velika enoprostornika s povsem enako zasnovo, obliko, tehničnimi rešitvami in tudi značajem. Kupcu se ob tem poraja vprašanje, kako izbrati enega ali drugega. Vpliva na nakup barva kravate prodajalca v salonu? Ali nekakšna pripadnost znamki? Ha, mogoče cena ali pogoji nakupa in odplačevanja? Ta bi znala igrati določeno vlogo, a več o tem pozneje.

Tako berlingo kot partner sta sicer redna spremljevalca slovenskega cestnega prometa, v dolžino merita malo manj kot 4,4 metra in v višino 1,8 metra, kar je dejansko njun adut. Sta zajetna avtomobila, ki razvajata s prostorno potniško kabino in kar 675-litrskim osnovnim prtljažnikom, kar pomeni, da lahko s tem avtomobilom prepeljete veliko tovora. Zadnja klop je dejansko sestavljena iz treh dovolj velikih in udobnih posamičnih sedežev, zato ni presenetljivo, da se za ta avtomobil odloča tudi veliko mladih družin, ki za prevoz majhnih otrok potrebujejo predvsem veliko, zares veliko prostora. Kam dati vso obvezno otroško opremo, voziček za enega in plastični tovornjak za drugega otroka? Po možnosti še malo kolo? V berlinga ali partnerja, tam teh težav ni.

Svetla notranjost in velike steklene površine samo podčrtajo dobro počutje v avtomobilu, na prednjem sedežu pa voznik vsekakor ne bo razočaran. Ne glede na to, da vozilo v osnovi izvira iz dostavnika, so ga iz generacije v generacijo spreminjali v vedno bolj potniškega, temu primerno je tudi podvozje ter z njim počutje med vožnjo. Presenetljivo, ali pa tudi ne, preglednost iz vozila je dobra, svoje naredi še kamera z barvno sliko, ki prikazuje stanje za vozilom, na splošno pa avtomobil pomaga vozniku in se z njim ne bori. Nasprotno, celo kar lahkotno deluje celotno upravljane tega družinskega velikana, pri čemer pa seveda ne moremo mimo povsem subjektivnih občutkov, ki so velikokrat varljivi, pa vendar. Če smo pri partnerju še nekako požrli nekoliko trše podvozje in celotno »trško« zasnovo, je bil berlingo nekoliko mehkejši, nekako bolj voljan, prizanesljiv do potnikov. A to je, kot omenjeno, samo občutek, ki ga ne moremo ne potrditi ne zanikati.

Bočna drsna vrata seveda olajšajo dostop do zadnjih sedežev, več dela je z ogromnimi prtljažnimi dvižnimi vrati, ki pa zahtevajo že nekaj več telovadbe. Podobno kot zahteva tudi ročni menjalnik s petimi prestavami, prestavna ročica ima namreč kar predolge hode pa tudi hitrega pretikanja ne mara. Kar je po svoje škoda, saj motor potnikov ne bo pustil na cedilu. 1,6-litrski dizelski motor HDi z 99 konjskimi močmi (73 kilovati) in zajetnim navorom 254 Nm je namreč povsem kos velikosti avtomobilov, strah, da bi bil podhranjen, je odveč. Za kar sta bila oba narejena, pa čeprav sta le odsev eden drugega, to povsem zadostuje. In tudi poraba je bila bolj kot ne zelo podobna, 5,8 litra goriva na 100 kilometrov pri partnerju in 5,7 pri berlingu je povsem sprejemljiva številka.

Pod birokratskim zapisom številk pa smo našli še eno zanimivost: zakaj ima berlingo 60- in partner »le« 53-litrsko posodo za gorivo, ni povsem jasno. Kajti bolj identično sliko v ogledalu, kot jo predstavljata oba avtomobila, le težko najdemo. Cena pa je tista, ki ta odsev malce pokvari. Berlingo je z 21.590 evri za nekaj sto evrov dražji od partnerja, ki stane v osnovi 21.204 evre. Oprema in cenovna politika ene in druge znamke naredita svojo minimalno razliko. Če je to veliko ali ne, je drugo vprašanje, a nekje se vendar morata razlikovati.

Več fotografij na www.dnevnik.si