Na ljubljanski policijski upravi so nam pojasnili, da so bili o ropi v ljubljanskih Mostah obveščeni v ponedeljek ob osmih zvečer. »Po do sedaj zbranih obvestilih je znano, da je 36-letni oškodovanec z vozilom zapeljal v garažo stanovanjske hiše. Ko je izstopil iz vozila, je do njega prišel neznani moški, ki je z grožnjami, ki jih je podkrepil s pištolo, od 36-letnika zahteval telefon in torbo, ki je bila v vozilu. Oškodovanec mu je le-to izročil, nakar se je storilec s kolesom odpeljal neznano kam. Šestintridesetletnik je bil tako oškodovan za nekaj tisoč evrov. Vsebina v odtujeni torbi sicer še ni znana,« nam je ponedeljkov rop opisala predstavnica ljubljanske policijske uprave Maja Ciperle Adlešič in dodala, da kriminalisti rop še preiskujejo.

Po naših neuradnih informacijah iz virov blizu pravosodja naj bi imeli preiskovalci kar nekaj težav z razčiščevanjem vseh okoliščin ropa, saj naj bi oškodovanec hitro pozabil, koliko česa je bilo v nahrbtniku, prav tako pa naj bi bila tudi družina Zidarjevih dokaj skopa z informacijami. Po naših informacijah naj bi sicer šlo za denar hčerke Ivana Zidarja Dore Zidar Strojko oziroma njenega podjetja Gradinal. V podjetje smo poklicali za dodatne informacije, vendar nam je na edini objavljeni telefonski (mobilni) številki Matjaž Simić dejal, da že kakšen mesec ni več direktor podjetja Zidar Strojkove, njenega kontakta pa prav tako nima več, ker je Zidar Strojkova pred kratkim zamenjala telefonsko številko.

Alfa in omega slovenskega gradbeništva

Ivan Zidar je bil v zlatih letih slovenskega gradbeništva njegov alfa in omega. Bil je prvi mož in lastnik družbe SCT ter brez večjih težav dobival avtocestne in druge največje posle v državi. Kmalu po stečaju tega gradbenega velikana je ostal brez vsega, toda le na videz. Še preden je zaradi odškodninskih tožb stečajnega upravitelja SCT moral v osebni stečaj, je pomemben del svojega premoženja preselil v tujino. Prek povezanih oseb in družinskih članov tako še naprej obvladuje dele propadlega SCT, med njimi Tovarno kovinske opreme iz Murske Sobote in Tovarno asfalta Črnuče (TAČ). Kot smo poročali, je Zidar še ne tako davno obračal tudi ogromne količine gotovine. Preiskovalci so ga namreč zasledili v več shemah za črpanje denarja prek tako imenovanih missing traderjev (podjetij, namenjenih utajevanju DDV) in domnevno fiktivnih svetovanj. Po naših podatkih sta tako samo v letih 2006 in 2007, ko je bil SCT še glavni izvajalec del na domačem avtocestnem križu, s soprogo na račune v Sloveniji skupaj položila za skoraj 850.000 evrov gotovine.