Čeprav so košarkarji Olimpije pred obračunom tretjega kroga evropskega pokala proti Bonnu vsi po vrsti zatrjevali, da si želijo zmage tudi zaradi Marka Milića, so sinoči močno razočarali. Pred očmi glavne zvezde večera so brez pravega odpora klonili proti nemškemu moštvu. Ljubljančani so se v drugokakovostnem evropskem tekmovanju znašli v škripcih, saj bodo za napredovanje v drugi del tekmovanja morali prikazovati precej boljše predstave.

»Izredno sem bil vesel klica uprave Olimpije, ki je predlagala, da bi moj dres s številko 12 poslali pod strop dvorane. To je moj klub in vesel sem, da so se spomnili name in da se bom lahko na poseben način poslovil od gledalcev,« je v četrtek dopoldne, ko stvar še ni bila javna, razlagal Marko Milić. Ker je 38-letni Kranjčan v karieri zaradi iger in karakterja požel simpatije širše javnosti, je bila dvorana v Stožicah sinoči precej bolj polna kot navadno. Manjkala je edino navijaška skupina Green Dragons, ki je v preteklosti v dvorani Tivoli pripravljala peklensko vzdušje. »Čeprav se je generacija tudi pri njih zamenjala, imamo Olimpijo vsi v srcu, zato upam, da bodo prišli,« je pred dnevi še dodal Milić, a je njegova želja ostala neuslišana, saj so dragonsi raje odšli na gostovanje nogometne Olimpije, ki je igrala povratno četrtfinalno pokalno tekmo v Celju. Milko je na dogodek povabil tudi nekaj posebnih gostov, ki so vplivali na njegovo kariero. Tako so njemu v čast na tribuni sedeli Zmago Sagadin, Janez Rajgelj, Radoslav Nesterović, Roman Horvat, Boris Gorenc, Marijan Kraljević, Ivica Jurković...

»Za Milkom je izjemna kariera. Je eden najbolj karizmatičnih igralcev, ki sem jih kadar koli treniral. Lahko mu samo čestitam za vse uspehe. Dosegel je veliko. Je eden redkih, ki je prišel do ravni NBA. Več se ne da. Zasluži si morda še kaj več, kot je dvig dresa,« je povedal Zmago Sagadin, ki je odločilno vplival na Milićevo kariero. Nezanemarljivo vlogo je igral tudi nekdanji direktor Olimpije Janez Rajgelj, sicer pobudnik prvega dviga dresa Iva Daneua še v ledenem Tivoliju, ki ga je na začetku poti pri Olimpiji stalno vozil iz Kranja v Ljubljano. »Marko je bil izjemen potencial in je naredil veliko kariero. Zelo mlad je prišel v prvo ekipo Olimpije, ki je nato igrala zaključni turnir četverice v evroligi, kar je največji uspeh kluba. Bil je velik magnet za gledalce, pravi košarkarski unikat,« je povedal Janez Rajgelj in ob tem opomnil, da bi družbo Daneuu in Miliću pod stropom dvorane morali delati tudi Boris Kristančič, Vinko Jelovac, Borut Bassin in Jure Zdovc. Mi dodajamo še imeni Petra Vilfana in Dušana Hauptmana, o čemer naj bi uprava kluba v bližnji prihodnosti tudi razmišljala.

Ceremonijo so pred začetkom obračuna z zanimanjem opazovali tudi košarkarji Olimpije, pri katerih je zaradi bolezni počival pred tem poškodovani kapetan Saša Zagorac, in pričakovati je bilo, da jih bo slavnostni dogodek motiviral. A zgodilo se je ravno nasprotno, saj so Ljubljančani od prve minute v obračun krenili povsem raztreseni in brez prave energije. V uvodu so sicer še držali korak z nasprotnikom, nato pa je ta izkoristil nezainteresiranost gostiteljev in z delnim izidom 15:0 že v prvi četrtini naredil velik korak k zmagi. Podobni padci se v igri zmajev dogajajo že od začetka sezone, a jih trener Gašper Potočnik s štabom nikakor ne uspe odpraviti. V nadaljevanju je bila igra košarkarjev v zeleno-belih dresih bolj podjetna, a je Bonn v napadu zbral kar devet skokov, kar je Olimpiji onemogočalo, da bi v prvem polčasu resno ogrozila vodstvo nemškega kluba.

Koliko povabljene košarkarske goste Marka Milića zanima Olimpijina igra, je bilo lepo vidno na začetku drugega polčasa, ko sta pred tem polni prvi vrsti na parketu bolj kot ne samevali. Ljubljančani so v tretji četrtini po delnem izidu 12:0 prišli le na tri točke zaostanka, a nato znova storili nekaj neumnosti, ki so jih gostje brezkompromisno kaznovali, nato pa tekmo bolj kot ne mirno pripeljali do konca. »Razočaran sem, ker nismo prišli do svoje igre. Delovalo je, kot da smo zaspani in nerazpoloženi. Akcije smo izvajali premalo precizno, predvsem pri postavljanju blokad. Zato nismo prihajali do neoviranih metov, odstotek pa je bil posledično slabši. Tudi v obrambi smo bili prepočasni. Za vsako našo obrambo so imeli pripravljen odgovor. Med tekmo smo zamenjali vsaj tri vrste obrambe, a brez učinka. Fantje so se sicer borili, a na trenutke ni tako delovalo. Žal mi je, ker je bilo veliko gledalcev in bi jim morali ponuditi boljšo predstavo,« je po porazu povedal Gašper Potočnik.

Preostala izida 3. kroga skupine A: Oldenburg – Bilbao 60:94 (16:27, 29:45, 48:71, Smeulders 14, Prepelič 9; Bertans 17), Trento – Nanterre 70:55 (25:18, 36:31, 59:50, Wright 14; Jaiteh 12), vrstni red: Trento, Nanterre, Bonn in Bilbao po 2:1, Olimpija 1:2, Oldenburg 0:3.