»Že čez nekaj let bo v Sloveniji samo ena močna kolesarska ekipa. Ne vem, katera bo to, toda vem, da štirih dokaj močnih profesionalnih ekip Slovenija gospodarsko in po množičnosti odličnih kolesarjev ne bo več premogla. Ena ekipa bo nosilec, seveda ob tistih kolesarjih, ki bodo v tujini. Na nižjem nivoju bodo delovale morda dve ali tri manjše ekipe, osredotočene na delo z mlajšimi kolesarji,« je pred približno štirimi leti napovedoval Milan Eržen. Čeprav se je tedaj zdelo, da besede tedanjega glavnega stratega kolesarke ekipe Adrie Mobila ne bodo tako preroške, gre razvoj dogodkov pospešeno v to smer.

Leta 2011 so slovenske kolesarske ekipe dosegle vrhunec delovanja, ki je bil dolga desetletja osredotočen na tri velike centre v Ljubljani, Kranju in Novem mestu. V večno rivalstvo se je vmešaval tudi Ptuj. Ob koncu tiste sezone so bile ekipe Perutnina Ptuj, Adria Mobil, Sava Kranj in Radenska Rog Ljubljana uvrščene od 40. do 112. mesta na svetovni lestvici profesionalnih ekip UCI.

Razpon med Adrio Mobilom in Radensko še nikoli takšen

Najboljša ekipa tistega leta Perutnina Ptuj je članski projekt razpustila že naslednjega leta, po letu 2013 tudi kranjska Sava ni več zaprosila za profesionalno licenco UCI. Izkupiček letošnje sezone kaže, da tudi razpon med Adrio Mobilom in Radensko še nikoli ni bil večji kot letos. Če so Novomeščani sezono končali kot 35. ekipa na svetovni lestvici 'procyclingstat', kar je sploh najvišja uvrstitev slovenske ekipe doslej, je Radenska na 160. mestu, kar kaže na najskromnejšo bero Ljubljančanov doslej.

Druga zelo značilna tendenca v smeri Erženove napovedi je zadnji prestop Gašperja Katrašnika iz Save v Adrio Mobil, s katerim bodo zapolnjevali vrzel po odhodu supersprinterja leta 2015 Marka Kumpa. »Pričakujem, da bom imel v Adrii več možnosti za nadaljnji razvoj. Njihov tekmovalni koledar je le obsežnejši, z več močnimi dirkami,« je sosed Mateja Mohoriča iz Podblice pod Jelovico razmišljal že pred končno potrditvijo podpisa pogodbe za leto 2016. V Savi je imel le štiri tekmovalne dni na dirkah prve kategorije UCI, v Adrii Mobilu so jih imeli 38.

Pri Katrašnikovem prestopu je zanimivo tudi to, da mu v Kranju odhoda niso oteževali, kar bi se v starih časih železnega rivalstva zdelo nemogoče. Direktor KK Sava Matjaž Zevnik, ki kot trener tudi vodi člansko ekipo, se zaveda, da ambicij najboljših ne more zadrževati, če prerastejo sredino. »Klub je sedaj na zdravih temeljih,« zatrjuje Zevnik. »Mladi kolesarji imajo tudi ob prehodu od mladincev k članom zagotovljene vse osnovne pogoje. Imajo opremo in za njihov nivo dovolj močne dirke. Za preskok nazaj na višji nivo z ekipo s profesionalno licenco UCI pa smo finančno prešibki. In po moje je to smiselno le z domačimi kolesarji. Morda čez nekaj let, ko ta generacija odraste,« dodaja. Dokaz dobrega dela z mladimi je zlato kolo, ki ga je kot najboljši mlajši član dobil Katrašnik, drugo mesto je osvojil Žiga Grošelj, ekipno so zbrali največ točk.

Prerokba se uresničuje celo širše, kot je napovedal

Za kolesarji Radenske ni najbolj posrečena sezona. Še največ točk UCI so nabrali najstarejši Robert Jenko, Marko Pavlič in Rok Korošec. Po drugi plati mlajši del, kot je Izidor Penko, šesti na mladinskem svetovnem prvenstvu 2013 v Španiji, ni nadgradil potenciala. Prej omenjena trojica je na razpotju kariere. Ob Jenku, ki je bil letos edini starejši kolesar v ekipi kot mentor, tudi Pavlič in Korošec preraščata starostno kategorijo do 23 let, ki je osnovna prioriteta delovanja zasedbe, ki jo vodita trener Marko Polanc in organizacijski vodja Andrej Hauptman. Korošec je kot tretji končal v točkovanju za zlato kolo in bil član reprezentance na svetovnem prvenstvu v Richmondu, kjer je s 25. mestom med mlajšimi člani dosegel tudi najvišjo uvrstitev, a ima sedaj veliko težav pri iskanju nove klubske sredine. »Dogovarjam se z neko ekipo, a dogovora še ni,« pravi bivši gorski kolesar iz okolice Kamnika, ki za Adrio Mobil (še) ni bil dovolj zanimiv.

Direktor Bogdan Fink in tekmovalni strateg Boštjan Mervar, ki po Erženovem slovesu skrbi za tekmovalni program Adrie Mobila, sta znova povabila hribolazca Jureta Golčerja. Pogodbe sta obnovila Radoslav Rogina in Kristjan Fajt. Prostor je morda še za katerega kolesarja. Ob odhodu Kumpa (Lampre) in Primoža Rogliča (LottoNl) ter tekmovalnem upokojevanju Klemna Štimulaka pa bodo ob Katrašniku še naprej veliko pozornosti dobili mladi brata David in Gorazd Per, Domen Novak in Jon Božič. Omenjena peterica bo tudi okostje reprezentance do 23 let za prihodnje leto. Prerokba Nostradamusa Milana Eržena se torej uresničuje širše, kot je napovedoval.